Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rinus Gerritsen van Golden Earring: 'Ik ben een eigenwijs mannetje!'

Samen met George Kooymans richtte hij Golden Earring op, tot aan het trieste einde van de band was hij de bassist. In het theater vertelt Rinus Gerritsen (77) momenteel over Moontan, misschien wel hun meest iconische album. Over een atypische rocker die geheelonthouder is en geen vlees eet. “Maar ik zie mezelf niet in een bos wonen. Ik blijf een stadsmens.”

Rinus Gerritsen

“Dit is mijn eerste huis, ik kocht het op mijn 26ste,” vertelt Rinus Gerritsen als hij de deur heeft opengezwaaid. Zijn ex-vrouw komt uit Israël, daar had hij ook een woning, maar al vijftig jaar heeft hij hetzelfde adres, hier in Voorburg. “Maar ik heb er altijd veel aan verbouwd, laatst nog. In de jaren 70 is er een zitkuil ingebouwd, was toen retehip. In de jaren 90 was het: een zitkuil? Moet je die niet eens dichtmaken? En nu is het: wow, een zitkuil. Seventies!”

In een paar stappen is hij van de keuken in zijn studio. Daar moet het meest geweldige werk zijn gecreëerd. Nog steeds is hij er veel te vinden. Golden Earring is dan wel gestopt, Gerritsen is dat niet. “Muziek maken is ook mijn hobby. Vroeger speelde ik thuis iets in op een cassette, dat nam ik dan mee naar de Earring. Als we het niet gebruikten, eindigde het op een plank. Een jaar of tien geleden ben ik alles gaan verzamelen en heb ik dingen opnieuw opgenomen en zelf ingespeeld, op de drums na. Ik ben van plan die nummers door verschillende mensen in te laten zingen, vijf zijn er al af. Michel van Dijk heeft een nummer gedaan, John Waite van The Babys, Nico Dijkshoorn, mijn dochter. Binnenkort wil ik ze nummer voor nummer naar buiten brengen via Spotify of een podcast. Ik ga geen album uitbrengen. Moet je weer naar een platenmaatschappij enzo, wordt er één nummer gedraaid en de rest verdwijnt in het niets. Zo krijgt ieder nummer z’n eigen aandacht.”

Je had je vast een villa kunnen permitteren, zegt het alles over jou dat je al vijftig jaar in hetzelfde huis woont?

“Dat denk ik wel, ja. Dit is mijn wereldje, er komt ook bijna niemand. Ik zoek de mensen liever zelf op. Ik zie mezelf niet ergens in de Achterhoek in de natuur of het bos wonen. Ik wil mensen om me heen en blijf een stadsmens. Ik pak het fietsje naar de stad of het strand. Ben ik in tien minuten. Even een bakkie drinken.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Je staat momenteel in het theater (zie kader). De meeste aandacht ging altijd uit naar de andere Golden Earring-leden, is dit voor jou een manier om uit de schaduw te stappen?

“Nee, joh! De zanger en drummer zijn meestal de ijkpunten op televisie, het was niet mijn rol om op de voorgrond te treden. Ik had weer een grotere rol achter de schermen, met het arrangeren van de muziek bijvoorbeeld.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • Clemens Rikken, ANP