Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bizar: Rotterdammer woont jarenlang boven vliegtuigbom uit WO II

Onder de grond zijn nog altijd heel veel voorwerpen verstopt. Het zou zomaar kunnen dat onder jouw huis nog historische objecten liggen. Dat klinkt soms gevaarlijk, zo ook bij Jan Booister. Onder zijn huis bevond zich namelijk een vliegtuigbom.

bom

Afbeelding hierboven is ter illustratie

Booister trok rond het jaar 2000 in de woning. Hij wist op dat moment niets van de bom. Hij kwam erachter toen een buurman hem erop attent maakte dat er een vliegtuigbom onder zijn woning bevond. Om precies te zijn gaat het om een explosief uit de Tweede Wereldoorlog, precies onder het bed van Jan. Dat schrijft RTV Rijnmond.

Slopen

Ruim 80 jaar is het goed gegaan met de bom onder de grond. Na een funderingsherstel van het huis van de buren is het echter te gevaarlijk geworden. Jan en vijf andere gezinnen hebben daarom hun huis moeten verlaten. Alle woningen moeten namelijk worden gesloopt.

Wel moeten de huizen voorzichtig worden gesloopt. Het explosief kan namelijk nog steeds ontploffen. Dat heeft ook invloed op de omgeving: "Ze moeten de ontsteking eruit halen en met verzwaringswerken aan de gang gaan", laat Jan weten aan Hart van Nederland. "De buurt moet dan ontruimd worden en het vliegverkeer moet stil worden gelegd. Het kan namelijk heel snel misgaan", gaat hij verder.

Drie plafonds en een piano

Barry Zuidgeest is de projectleider van de ontmanteling van de vliegtuigbom en weet hoe die in de oorlog op deze plek terecht is gekomen. Zo zou het explosief door het dak, drie plafonds en een piano zijn gevallen. Uiteindelijk kwam de bom tot stilstand diep onder de grond.

Omdat het oorlog was, vond men het beter om het explosief ondergronds te laten zitten: "Alles is netjes dichtgemaakt, de vloeren zijn hersteld. En het was weer verder leven. Zo ging dat." Later is er nog een team langsgegaan dat gespecialiseerd is in bommen en die liet destijds weten dat het niet gevaarlijk was.

Jan woont inmiddels in een modern appartement. Toch hoopt hij nog een herinnering te kunnen ontvangen aan zijn oude huis: "Stiekem hoop ik dat ik een scherf krijg van de bom, dat zou wel mooi zijn", besluit hij.

Bizar
  • Hart van Nederland, RTV Rijnmond
  • NL Beeld / Regiofotografie