Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Frank B. alias de 'Sterrenfiscalist' (Linda de Mol, Tiësto) uitgeleverd aan de VS

Frank B. is door Italië uitgeleverd aan de VS. In New York werd de Nederlander direct aan de rechter voorgeleid. Na zijn bezoekje aan de Amerikaanse rechtbank is B. vastgezet in een nabijgelegen gevangenis.

Frank B.

Halverwege juli van dit jaar pakte de Italiaanse politie Frank B. op, een Nederlandse belastingadviseur die ook wel bekendstaat als 'De Fiscalist van de Sterren'. Deze bijnaam heeft B. te danken aan zijn samenwerkingen met bekende Nederlanders. Onder begeleiding van gewapende carabinieri werd B. naar het plaatselijke politiebureau gebracht.

De Italianen pakten de 64-jarige Nederlander in zijn vakantiehuis op omdat hij in Amerika verdacht wordt van het organiseren van belastingontduiking. Dit deed B. volgens de Amerikanen voor Afrojack, Tiësto en een aantal modellen uit de Verenigde Staten.

'100 miljoen dollar'

Het Financieele Dagblad stelde enige tijd terug al dat het om flinke bedragen gaat. In totaal zou er over zo'n 100.000 geen belasting zijn betaald, allemaal door 'trucjes' van Frank B., aldus de krant op basis van het Amerikaanse uitleveringsverzoek.

Toen B. uiteindelijk werd gearresteerd in Italië in juli zat hij al drie maanden in huisarrest. Waarom de Nederlander in juli alsnog halsoverkop werd opgepakt en achter tralies werd gezet is niet helemaal duidelijk.

Samenwerking met Nederlanders

De 'Fiscalist van de Sterren' werkte aan de andere kant van de oceaan dus samen met de dj's Nick Leonardus van de Wall (Afrojack) en Tijs Michiel Verwest (Tiësto), maar werd in Nederland ingehuurd door BN'ers als Linda de Mol, Patricia Paay, Jort Kelder en Kim Feenstra. Naar verluidt adviseerde de fiscalist artiesten om zich op papier in andere landen te vestigen. Volgens het blad Quote "zette hij vennootschappen voor zijn klanten op in belastingparadijzen als Guernsey en Cyprus". Maar, zo liet B. eerder via zijn advocate weten, altijd binnen de kaders van de wet.

Terwijl Frank B. bij een veroordeling in de VS jaren achter de tralies zou kunnen verdwijnen, sloot Tiësto een deal met de Amerikaanse belastingdienst. Hij betaalde 18 miljoen aan de fiscus, aldus de Volkskrant. Ook schrijft de krant dat de dj inmiddels zelf een zaak is begonnen tegen Frank B. omdat de 'Sterrenfiscalist' hem verkeerd advies zou hebben gegeven.

Misdaad
  • de Telegraaf, de Volkskrant, Quote
  • Adobe Stock