In 2016 deed Donald Trump zijn belangrijkste verkiezingsbelofte: er zou een muur komen tussen Mexico en de Verenigde Staten, om zo de ‘drugscriminelen’ en ‘verkrachters’ buiten de deur te houden. Voor Arthur Debruyne was dit hét signaal om zijn koffers te pakken en naar het gevaarlijke land in Noord-Amerika af te reizen. De journalist wilde reportages maken voor Nederlandse en Vlaamse media over de migratie van vooral Midden-Amerikaanse migranten richting de VS. “Migratie was al een onderwerp waar ik veel tijd aan besteedde,” zegt hij vanuit zijn huidige standplaats Buenos Aires in Argentinië. “In 2015 reisde ik af naar Hongarije, waar toen sprake van een migratiecrisis was, toen veel mensen uit het Midden-Oosten en Afrika naar Europa vluchtten. Ik ben toen ook in Servië geweest en later in Turkije en West-Afrika. In Mexico heb ik me meteen verdiept in de vaste migratieroutes en die heb ik twee, drie maanden afgereisd. Ik sprak er veel mensen – ik spreek goed Spaans – en werd al snel met de drugswereld geconfronteerd, de kartels, de drugsmaffia, omdat die alomtegenwoordig is in Mexico. Je kunt er gewoon niet omheen als correspondent.”
Dat klinkt als een nachtmerrie, maar de journalist had het ‘enorm naar de zin’ in Mexico. “Ik heb fijne mensen ontmoet, leuke dingen gedaan, interessante reportages gemaakt en tijdens mijn reis al besloten om mij er te vestigen. Na die drie maanden ben ik nog twee maanden in Brussel geweest en heb toen mijn valiezen gepakt, zoals wij dat zeggen.”
Kort na zijn ‘emigratie’, begin 2017, werd hij door Het Financieele Dagblad aangesteld als correspondent Mexico en Latijns-Amerika. “Vanuit Mexico heb ik veel andere landen aangedaan.”Aanvankelijk focuste de reporter zich op financieel-economische verhalen, op de handel in het land, op economisch-monetaire onderwerpen en de politiek. Maar steeds vond hij de drugshandel op z’n pad, waar hij ook kwam.“Daarom ben ik me op dit onderwerp gaan storten. De media waar ik voor werkte, vroegen er ook om en het wekte mijn persoonlijke interesse. Ging er boeken over lezen en volgde mensen die mij veel wisten te vertellen. De drugsmisdaad in Mexico, en heel Latijns-Amerika, is een opportuniteit voor veel mensen. Voor veel Mexicanen buiten de grote steden is er in de formele economie geen plaats en zij vinden werkgelegenheid in de ondergrondse economie. Tegelijk met de kansen die de drugswereld biedt is ze de gesel van het land door het enorme geweld dat er bij komt kijken. Onlangs kwam Unicef met nieuwe cijfers en weer was er vanuit Latijns-Amerika een recordaantal mensen dat hun thuisland is ontvlucht, deels vanwege het geweld. Zij gaan op zoek naar een veilige haven in vooral de VS, maar ook in Mexico. Via de beruchte Darién-jungle op de grens van Panama en Colombia proberen onder anderen Venezolanen en Ecuadoranen een veilig heenkomen te bereiken. Elke maand wordt er wel weer een nieuw record aangetikt.”
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- ANP, AFP