Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oer-Nederlands: deze kolossen liepen hier in de prehistorie rond

De natuur ‘die op omvallen staat’ is een hot item, net als de opwarming van het klimaat. Maar wie weet nog dat het ooit bloedheet was in Nederland en dat ons land bevolkt werd door nijlpaarden, leeuwen, apen en eerder zelfs door dino’s? En dat de Nederlandse zee er ooit zo uitzag als die bij de Bahama’s, waarin de reuzenhaai megalodon rondzwom?

Oertijd

In de lange geschiedenis van ons land werd Nederland bevolkt door een keur aan beesten. Gaat het in de politiek over stikstof, opwarming en ‘de natuur die op omvallen staat’, volgens prof. dr. Ronald Plasterk is dat laatste niet wetenschappelijk onderbouwd en zal ‘op geschmier dat de overleving van de eigen soort in gevaar is over veertig jaar net zo kritisch teruggekeken worden als op de Club van Rome, die in 1980 voorspelde dat in 1990 de olie op zou zijn’, schreef hij in De Telegraaf.

Met het Haagse beleid dat de natuur precies moet blijven zoals die nu is, met alle beestjes die daarbij horen, gaan politici er totaal aan voorbij dat ons land er vroeger heel anders uitzag dan nu, met volstrekt andere dieren. Nederland had niet altijd een gemiddelde temperatuur van slechts 11 graden. Vrezen alarmisten nu een opwarming van 1 à 2 graden, naar de achtergrond is geraakt is dat het in Nederland ooit gemiddeld zo’n 19 graden warmer was - het was jaarrond 30 graden - en dat de natuur toen floreerde.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Paleontoloog Jelle Reumer, oud-directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en emeritus hoogleraar in Utrecht, is schrijver van boeken als Stadsfossielen en Gids voor de Winterswijkse steengroeve, waarin hij opgravingen laat zien. “Er wordt altijd gesproken van ‘een ecologisch evenwicht’, maar eigenlijk is dat fictie, want ecologie is per definitie dynamisch,” zegt hij. “Niks is in evenwicht, het is altijd een dynamiek waaraan soorten zich aanpassen. Een deel evolueert, een deel migreert en een deel sterft uit, dat is altijd zo geweest en is heel normaal.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Lifestyle
  • ANP, Natuurhistorisch Museum