Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: Dino Soerel en Isaac 'Bom' B.

Dino Soerel

De winnaar: Dino Soerel

Dino Soerel (62) zit een levenslange gevangenisstraf uit voor onder meer het opdracht geven voor de moorden op Thomas van der Bijl (2006) en Kees Houtman (2005). Een interessante interviewkandidaat dus voor de makers van een documentaire over het Passageproces.

Soerel stemde in met de interviewaanvraag, maar de directeur van de penitentiaire inrichting Heerhugowaard wees dat verzoek af, in verband met het belang van de nabestaanden. Daarmee ging Soerel echter niet akkoord en hij diende een klacht in bij de beroepscommissie. Die heeft nu – volgens Crimesite – geoordeeld dat de directie opnieuw naar het verzoek moet kijken. Naar het oordeel van de beroepscommissie had de directeur moeten informeren hoe de nabestaanden tegenover een eventueel interview met Soerel staan. Een kleine overwinning dus voor ‘de Commissaris’. Maar of dit betekent dat hij het interview alsnog mag geven, is nog maar zeer de vraag.

De verliezer: Isaac 'Bom' B.

Een opvallend bericht in de Turkse krant Milliyet van afgelopen week. Terwijl Nederland om zijn uitlevering smeekt, is de eind juni in Turkije opgepakte Isaac B., in het criminele milieu bekend als ‘Bom’, onlangs in alle stilte door een Turkse rechtbank op vrije voeten gesteld. Waarom? Dat stond er dan weer niet bij.

B., een voormalige compagnon van Bolle Jos, wordt door de rechtbank in Amsterdam gezien als de ‘grote baas’ van een criminele organisatie die 5700 kilo cocaïne importeerde. Daarom werd hij afgelopen december bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar. Binnen een paar uur na zijn vrijlating zou hij op het punt hebben gestaan om de benen te nemen en te vluchten naar het buitenland. Voorwaardes van zijn vrijlating waren echter een internationaal reisverbod en huisarrest. Toen B. stiekem zijn huis verliet en in een gereedstaande auto wilde stappen, werd hij dan ook direct weer in de boeien geslagen.

Misdaad
  • Politie