Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Crimineel Mirza G. (oom van vermeende drugsbaron Edin G.) overgeleverd aan Nederland

Mirza G. kreeg in Nederland een veroordeling aan zijn broek, maar sloeg op de vlucht. Hij werd afgelopen juli alsnog opgepakt door de Spaanse autoriteiten, die hem nu aan Nederland overdragen.

Mirza G.

De oom van de vermeende drugsbaron Edin G. heeft hier nog een celstraf van ruim anderhalf jaar openstaan. In 2022 werd hij door de Nederlandse rechtbank veroordeeld tot 4 jaar wegens witwaspraktijken.

Wie is Mirza G.?

Mirza G. werd 44 jaar geleden geboren in Bosnië, maar streek naar verloop van tijd in Nederland neer. In Breda, om precies te zijn. De stad waar hij samen met vriendin Rosa lange tijd als een koning leefde. Zo zou G. bijvoorbeeld vaak rond hebben gereden in dikke auto's - Ferrari, Hummer, Mercedes - en gaf hij miljoenen uit aan vastgoed in Breda.

Na een tip van de Amerikaanse opsporingsdiensten kreeg de politie in Nederland G. in het vizier. Volgens een anonieme tip hield de Bredanaar zich bezig met drugshandel, maar dat is nooit bewezen. In 2022 werd hij daarentegen wel voor witwassen veroordeeld. De Bosnische Brabander vluchtte echter tijdens het proces al naar het buitenland. In Spanje werd hij in juli 2023 alsnog in z'n nekvel gegrepen.

Neef van vermeende drugsbaas Edin G.

Mirza (44) is de oom van de niet veel jongere Edin G. (40), een Bosnische Nederlander die ervan wordt verdacht een van de leiders te zijn van het beruchte Tito en Dino-kartel. Dat is volgens justitie een Bosnische bende die zich vooral bezig zou houden met coke, speed en andere criminele zaken. Volgens sommige bronnen is Edin bovendien de voormalig zakenpartner van Ridouan T., de vermeende leider van de mocro maffia.

Opvallend genoeg zegt oom Mirza nu overhoop te liggen met zijn neef. Sterker, deze ruzie zou de reden zijn dat Mirza G. in 2022 tijdens zijn proces naar het buitenland vluchtte. De witwasser zou bang zijn om uitgeleverd te worden aan Bosnië. Daar zou neef Edin G. veel invloed zou hebben.

Mirza's advocaat De Leon enige tijd terug tegen RTL Nieuws: "Vanwege die invloed vreest mijn cliënt in een Bosnische cel te worden doodgestoken."

Afgelopen juli werd Mirza G. dus alsnog opgepakt. Met de aftrek van zijn voorarrest moet de Bosnische Nederlander nog meer dan 18 maanden in een Nederlandse gevangenis doorbrengen.

Misdaad
  • Crimesite
  • Adobe Stock