Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Naakte mannen zwaar mishandeld om verdwenen megapartij van 1160 kilo coke

Naakte gijzelaars die de dood in de ogen kijken en gasbranders op hun lichaam voelen. Een scène uit een gewelddadige B-film? Nee, het gebeurt in een loods in Sittard. Waarom? En wat is de connectie met de Turkse onderwereld? Panorama duikt in huiveringwekkende maffiapraktijken in het zuiden van het land.

Sittard

“Heb je gehoord wat hiernaast een tijdje geleden gebeurd is?” vraagt een vrouw van middelbare leeftijd aan haar gezelschap wanneer zij afgelopen zomer een grote supermarkt aan de Handelsstraat in Sittard uitloopt. Het duo drentelt met volle boodschappenzakken over de aangrenzende parkeerplaats en praat duidelijk hoorbaar verder. “Een gijzeling toch? Niet normaal wat zich hier in Nederland tegenwoordig allemaal voor gruwelijke dingen afspelen.”

Wat is er precies aan de hand geweest? Daarvoor gaan we terug naar de nacht van zondag 11 op maandag 12 juni dit jaar in Sittard, om precies in de bovengenoemde Handelsstraat. Hemelsbreed niet ver van het centrum van de stad en het voetbalstadion van eredivisieclub Fortuna. Terwijl de nachtelijke temperatuur nog zacht is, liggen de meeste mensen logischerwijs op één oor.

Maar dat geldt niet voor iedereen, want in die nacht klinken er op het Sittardse macadam heel zacht voetstappen bij een woning met achterliggende loods. Een groot zwart pand, waar in het verleden nog een transportbedrijf gevestigd is geweest. Er blijken criminelen op pad die willen inbreken in de bedrijfsruimte die aan de achterkant ligt. Een geheime missie dus. Die lukt want de inbrekers vinden klaarblijkelijk wat zij zoeken.

Eenmaal in het Sittardse bedrijfspand binnengedrongen, zoeken de indringers naar iets specifieks. Dat vergt geduld en onderdrukking van de angst dat zij betrapt kunnen worden. De criminelen doorzoeken uiteindelijk ook nauwkeurig een soort vrachtwagentje dat binnen staat gestald. Innerlijk juichen de boeven als zij hun ogen in dat voertuig goed de kost geven, want zij vinden een gigantische partij harddrugs: bijna 1200 kilo cocaïne. Vele blokken ‘wit goud’. Bingo, dus.

Om in een later stadium niet meteen argwaan te wekken, wissen de cokerippers zo goed mogelijk alle gemaakte sporen van de inbraak. En sluipen ongezien weer het pand uit, waarna zij razendsnel op de vlucht slaan. Letterlijk als dieven in de nacht.

Turkse drugsbazen

Een paar uur later verschijnt ene Donald P. uit het 20 kilometer verderop gelegen stadje Heerlen ten tonele bij de loods. De veertiger is de huurder van een deel van dat pand. Te gebruiken voor zijn eigen werkzaamheden in de installatiesector. Deze P. blijkt echter ook een duistere kant te hebben, die hij voor de buitenwereld grotendeels verborgen heeft weten te houden. Eind 2022 is hij namelijk benaderd voor foute zaken: de drugshandel.

Door en mét wie precies? Daarover zal hij later tegenover de recherche niks verklaren. De speurders kijken hier niet raar van op, want dat gebeurt wel vaker in de onderwereld. In de wandelgangen fluistert men wel dat Donald P. een link zou van hebben met Turkse drugsbazen om onder de radar een extra zakcentje te gaan bijverdienen. Zo is er uiteindelijk 1160 kilo cocaïne in de loods aan de Handelsstraat – in de zogeheten stash - terechtgekomen. Om aldaar een tijdje verborgen te houden.

Donald P. ontdekt al vrij snel dat de zorgvuldig verstopte megapartij coke, met een waarde van vele tientallen miljoenen euro’s, van de aardbodem is verdwenen.

Dát is echter helemaal anders gelopen, want plots is er dus die inbraak. Donald P. voelt aan zijn water dat er iets niet klopt als hij kort daarna in zijn loods arriveert. Hij is op zijn hoede. P. ontdekt al vrij snel dat de zorgvuldig verstopte megapartij coke, met een waarde van vele tientallen miljoenen euro’s, van de aardbodem is verdwenen. Paniek en schrik maken zich van de Heerlenaar meester.

Zou er iemand in de nacht daarvoor iets gezien hebben in de buurt van de inbraak? vraagt P. zich af. Zijn hersenen maken overuren. Om daar achter de komen, gaat hij zelf op onderzoek uit. De Limburger vraagt bij personeel van omliggende bedrijven en buurtbewoners of ze iets gehoord of gezien hebben, misschien zelfs camerabeelden van de inbraak bezitten. Die speurtocht levert echter niet de gezochte antwoorden op.

Aangifte van inbraak

Donald P. stapt daarop, op maandag 12 juni, naar de politie en doet aangifte van de inbraak. Een en ander wordt op papier gezet. D speurders besluiten al snel om een kijkje te gaan nemen op de plaats delict in de Sittardse Handelsstraat. Belangrijk om te weten is dat Donald P. één ding op dat moment heeft verzwegen in zijn aangifte: hij rept met geen woord over de diefstal van de grote partij cocaïne.

Hoewel P. niet lekker in zijn vel zit door de drugsroof – hij weet na uren nog altijd niet wie hiervoor verantwoordelijk is geweest – besluit hij toch om de eigenaar van de verdwenen partij coke op de hoogte te brengen. Er zit voor hem eigenlijk niks anders op. Dit bericht slaat echter bij P.’s partners in crime in als een bom, zo zal niet veel later blijken.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

De diefstal van de drugs kunnen de mysterieuze drugsbazen echt niet op zich laten zitten. Daarom sturen zij op dinsdag 13 juni een groepje mannen naar Sittard om het ontstane probleem ‘even’ op te lossen. Plaats van de geheime afspraak is de loods in de Handelsstraat. Donald P. denkt tevoren nog dat er te praten valt over datgene wat er gebeurd is, hij neemt drie nietsvermoedende mannen, die wel vaker voor hem werken, met zich mee. Om hem even met ‘iets’ te helpen, zo denkt het gevraagde drietal op dat moment nog. Een van hen zal dit later ook tijdens de verhoren tegenover de Limburgse opsporingsdiensten verklaren.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • AS Media, Street View