Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Waarom liep de jogger tegen een kogel aan?

In deze rubriek staan we stil bij actuele, opzienbarende moordzaken die elders in de wereld de gemoederen bezighouden. Deze week: de moord op een voormalige duikbootkapitein in Rusland. Heeft de schutter alleen gehandeld? Is er een verband met de oorlog in Oekraïne? 

Jogger

Maandag 10 juli 2023 is een druilerig dag in Krasnodar. Rond een uur of zeven ’s ochtends zijn de straten van de stad aan de Zwarte Zee vrijwel uitgestorven. Maar fitnessfanaten als Stanislav Rzhitsky (42) laten zich niet tegenhouden door wat druppels. In T-shirt en korte broek jogt de gemeenteambtenaar zijn gebruikelijke rondje door het recreatiegebied. Na afloop kijkt hij op zijn smartwatch: bijna 7 kilometer. Als coolingdown wandelt Rzhitsky rustig langs het bospad naar huis voor een verkwikkende douche en een ontbijtje. Het is een vast ritueel voordat hij de werkdag begint.

Maar zover komt het niet die maandagochtend. Er is nog iemand die het slechte weer heeft getrotseerd. Deze persoon in een capuchon nadert Rzhitsky met een getrokken pistool. Een schot doorbreekt de stilte in het park. Rzhitsky is in de rug geraakt. Wanneer hij zich omdraait, lost de schutter nog zeker drie schoten voordat hij het hazenpad kiest. Rzhitsky zal nooit meer op staan.

Russische terreurdaad 

Waarom moest deze hardloper dood? Wie heeft hem neergeknald? Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat Stanislav Rzhitsky niet zomaar een ambtenaartje is. In Krasnodar leidt hij de afdeling die verse strijdkrachten rekruteert voor het Russische leger. Bovendien is Rzhitsky, net als zijn vader, jarenlang kapitein geweest op nucleaire onderzeeërs van de Zwarte Zee-vloot.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Heeft zijn gewelddadige dood iets met de oorlog in Oekraïne te maken? Het is bijna precies een jaar nadat zeker 21 burgers van Vinnytsja, onder wie enkele kleine kinderen, omkomen bij een aanval met Russische kruisraketten. President Zelenski noemt het een ‘terreuraanslag’. De Europese Unie spreekt van een ‘gruweldaad’.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • CDN, RF Investigative Committee, Strava