Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bangalijsten, sperma-emmers & vissaus: welkom bij het corps!

Er worden deze weken weer volop vriendjes voor het leven gemaakt in onze studentenclubjes. Maar wie zichzelf tot de elite wil rekenen, moet eerst pijn lijden. Hoort er nu eenmaal bij. Een diepe duik in de vreemdste, smerigste en dodelijkste ontgroeningen uit de recente geschiedenis.

Corps

Amsterdamsch Studenten Corps: sperma-emmers, onderkoelingen en darminfecties

“Wij streven naar het edele.” Dat is – al anderhalve eeuw – de lijfspreuk van het Amsterdamsch Studenten Corps, ’s lands grootste studentenvereniging. In de praktijk blijken die woorden voor de rijkste studenten in de grachtengordel alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Google maar eens op deze elitaire studentenclub: de schofterigheden, seksistische uitspattingen en ordinaire mishandelingen vliegen u om de oren.

Vorige maand nog stonden vier ASC-corpsleden terecht voor hun smakeloze speech die zij tijdens een zeker lustrumfeestje oplepelden. Daarin omschreven de mannelijke corpsleden hun vrouwelijke collega’s als ‘sperma-emmers’ en beloofden zij ‘de nekken van vrouwen te breken, om onze lul erin te steken’. Ongewenst? Zeker. Strafbaar? Niet volgens de rechter.

De vrouwelijke tak van de studentenvereniging (AVSV) voelde zich behoorlijk te kakken gezet. Het bestuur beloofde onlangs de ontgroeningsrituelen in zijn totaliteit te verbannen. Voor veel (oud-)leden komt die maatregel te laat. Zo moesten in 2016 twaalf studenten in de Amsterdamse grachten zwemmen en vervolgens slapen tussen het afval. Drie van deze pechvogels belandden in het ziekenhuis met respectievelijk een verstuikte enkel, een zware longontsteking en een darminfectie. “Geen van de deelnemers heeft na de ontgroening afgezien van lidmaatschap van het dispuut,” reageerde ASC-rector Boris Bekkering destijds in Het Parool. Wel beseft hij dat zijn vereniging nu maar eens ‘met de maatschappij moet meebewegen’. Bekkering: “We zijn ons ervan bewust dat het een verouderde kant op ging en gaan nu hard op zoek naar een manier om de ontgroening te moderniseren.”

Dat is niet helemaal gelukt. In 2019 ging het weer mis, toen twee nieuwe leden tijdens hun ontgroening onderkoeld raakten omdat zij in de buitenlucht moesten overnachten. In tijdschrift Linda deelt in 2021 een student haar eigen ervaringen bij het ASC. “Slaan en schoppen wordt binnen het Amsterdamsch Studenten Corps normaal gevonden. Bij de meisjes is de dispuutsontgroening vooral mentaal, maar de jongens krijgen om het minste of geringste tikken,” aldus het anonieme lid, die na de ontgroening bij de AVSV een psycholoog in de arm nam. “Ik ben drie jaar gekleineerd. Ik dacht dat ik gek geworden was. Je wordt gehersenspoeld. Als je er midden in zit, heb je het niet door, ga je het normaal vinden.”

Diezelfde zomer werd het verhaal uit Linda gestaafd door een intern onderzoek van het ASC. Die becijferde dat zes van de 35 disputen zich schuldig maakten aan mishandelingen en vernederingen. “Blauwe plekken, mank lopen, wonden en striemen; deze verwondingen zijn het gevolg van fysieke mishandelingen: stompen, trappen en klappen in het gezicht. Ook is duidelijk dat vernedering leidt tot een slechte psychische gesteldheid van een aantal aspirant-leden,” schreef het ASC-bestuur destijds. “Dit heeft niets met kennismaken te maken. Het is een wonder dat niemand als gevolg van dit handelen is opgenomen in het ziekenhuis.”

Bekladding bij de sociëteit van het Amsterdamsch Studenten Corps.

In een ander, recent onderzoek blijkt dat mannelijke aspirant-leden van de hoofdstedelijke corpsclub tussen 2017 tot 2021 veelvuldig werden geschopt, geslagen en gestompt. In enkele van die disputen werd in de agenda een vaste datum geprikt, waarop nieuwelingen in elkaar werden geslagen. Op dat onderzoek volgde een excuusbrief aan de leden. “Het is duidelijk dat onze verenigingscultuur verrot was,” schreef het ASC/AVSV-bestuur. Inmiddels claimt de omstreden studentenvereniging beter te letten op hun aspirant-leden. Want: “Wij streven naar het edele.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Vindicat: dodelijke jenever, schedelbreuken en bangalijsten 

Nog zo’n naam die bij menig student voor kippenvel zorgt: Vindicat, de studentenvereniging met een rijke geschiedenis aan gezelligheid, saamhorigheid én barbaarse ontgroeningen. We gaan even terug naar 1997, het jaar waarin het Groningse studentenhuis wereldnieuws werd. Reden: de 18-jarige student Reinout Pfeiffer, die zichzelf de dood in dronk tijdens zijn ontgroeningsritueel. De tiener wilde bewijzen dat hij geschikt was om in een Vindicat-huis te wonen en zoop daarvoor een liter jenever in korte tijd op. Dat lukte weliswaar, maar toen Reinout vervolgens laveloos op zijn bed plofte, werd hij niet meer wakker. In zijn slaap had hij een epileptische aanval gekregen en in zijn kussen gestikt. Negen huisgenoten werden vrijgesproken.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Lifestyle
  • ANP, AT5, NL Beeld, E.A.