Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Volgens justitie deed Yvon K. een dodelijk middel in Chris’ wijntje

Zijn dood kwam als een donderslag bij heldere hemel. Chris Grinwis (65) uit Halsteren stond midden in het leven en had na het overlijden van zijn vrouw een nieuwe liefde gevonden. Maar volgens justitie is het juist die nieuwe liefde die achter het plotselinge overlijden van de ondernemer zit. Verdachte Yvon K. ontkent en zegt het slachtoffer te zijn van een hetze. Deze maand staat ze voor de rechter. 

Yvon K.

Halsteren is een dorp dat niet bepaald wordt geteisterd door moord en doodslag. De ruim 12.000 inwoners leven doorgaans in goede harmonie met elkaar en kijken elk jaar weer uit naar carnaval, wanneer het dorp tijdelijk tot ‘Altere’ wordt omgedoopt. Door het rijke verenigingsleven en de sociale samenhang kennen veel mensen elkaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de datum woensdag 9 december 2020 bij veel dorpelingen in het geheugen gegrift staat. Het is op die dag dat er opeens een schokkend bericht door de straten gaat: Chris Grinwis is dood. En aan de recherche-activiteiten rond zijn huis te zien, kan het weleens om moord gaan.

Er zijn maar weinig mensen in Halsteren die Grinwis niet kennen. Hij is een ondernemer in hart en nieren en drijft in de Dorpsstraat samen met zijn vrouw Mia jarenlang een filiaal van de Plus Supermarkt. De winkel is een begrip in het dorp. En datzelfde kan worden gezegd over Chris. “Zijn belang voor Halsteren is niet in woorden uit te drukken,” zo reageert collega-winkelier Marc Hellemons in een ochtendblad. “Hij was betrokken bij iedereen, ook bij de kleinere zaken in het dorp. Hij was ook vriendelijk. Voor iedereen had hij een woord en een glimlach.”

Vlak voor zijn dood laat de vermogende Chris zijn testament wijzigen, met als enige begunstigde… verdachte Yvon K. 

Het had maar weinig gescheeld of Grinwis was helemaal niet in de levensmiddelenbranche terechtgekomen. Eigenlijk had hij Engels willen studeren in Amsterdam, of iets in de muziek – een andere grote passie – willen doen. Maar via zijn zus, die in Halsteren een 4=6 supermarkt uitbaatte, werd het toch het ondernemerschap. En met succes, want het gaat Grinwis financieel zeer voor de wind. Zijn vermogen wordt op enkele miljoenen geschat.

Toch kent de Brabander niet alleen geluk. In mei 2020 overlijdt zijn vrouw Mia na een langdurig ziekbed. Een grote klap voor Grinwis, die zich bij alles wat hij ondernam, gesteund voelde door zijn vrouw. In 2019 had het echtpaar nog een plaatselijke onderscheiding ontvangen. “Ze komen hiervoor in aanmerking,” zo luidde de motivatie, “omdat zij zich zeer enthousiast met een grote sociale betrokkenheid inzetten voor allerlei activiteiten en evenementen om zodoende de leefbaarheid in ons dorp te verbeteren. Chris Grinwis gaat hierin voorop, altijd gesteund door Mia.” Maar nu moest Grinwis dus alleen verder, al was hij zijn vrouw – die zwaar dementeerde – in de loop der jaren al een beetje kwijtgeraakt.

Tijdens carnaval 2019 worden Chris Grinwis en echtgenote Mia in het zonnetje gezet in de eigen supermarkt.

Natuurlijke dood?

Het bericht over Grinwis’ onverwachte en plotselinge dood, nog geen half jaar nadat hij Mia naar haar laatste rustplaats had begeleid, komt hard aan in het dorp. De politie was die ochtend van 9 december gealarmeerd door een vrouw uit Tilburg, zo melden lokale media, die maanden eerder als zorgverleenster door Chris was ingehuurd om zijn zieke vrouw bij de staan. De Tilburgse was ongerust geworden omdat ze Chris die woensdagochtend niet kon bereiken. Normaal nam hij altijd de telefoon op, behalve dus die ochtend. En dat was niets voor Chris. Intussen is er ook een melding binnengekomen van iemand die vanuit zijn woning aan de overkant zicht heeft op Grinwis’ huiskamer en de man al uren bewegingloos op de bank ziet liggen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

In eerste instantie lijkt de man een natuurlijke dood te zijn gestorven. Dat iemand overlijdt in zijn slaap komt immers wel vaker voor. De lijkschouwer ziet dan ook geen reden voor argwaan en geeft in eerste instantie een verklaring van natuurlijk overlijden af. Maar bij de familie van Grinwis zijn er meteen al grote twijfels. Waaruit die twijfels bestaan, wordt in die dagen nog niet bekendgemaakt, maar in Halsteren hebben veel mensen zo hun vermoedens. Het is een publiek geheim dat er tijdens het ziekbed van Mia iets is opgebloeid tussen Chris en een zekere Yvon K., de vrouw die door Grinwis was ingehuurd om voor zijn zieke echtgenote te zorgen. Iedereen gunde de man natuurlijk een nieuwe liefde, maar dit was allemaal wel heel snel gegaan. Bovendien leek Yvon een wig te drijven tussen Chris en zijn verwanten. Toen dorpsbewoners het stel daags na Mia’s overlijden hand in hand over straat zagen gaan, leidde dit al snel tot de nodige roddels en speculaties.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • NL Beeld, Facebook, Funda, Streetview