Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitie blokkeert miljoenenerfenis van vermeende 'gifmoordenaar' Yvon K.

Er is mogelijk sprake van een 'criminele erfenis', aldus het OM.

Yvon K.

De dochter van Yvon K. krijgt mogelijk een hele dikke erfenis van haar moeder. Het zou gaan om miljoenen. Justitie gaat hier echter voor liggen omdat Yvon K. voor haar zelfmoord verdacht werd van moord met voorbedachten rade op haar vriend Chris Grinwis, een oud-supermarkteigenaar en de oorspronkelijke eigenaar van het vermogen.

Het gaat volgens justitie dus mogelijk om een criminele erfenis. Daarom wordt er nu onderzoek gedaan naar de gang van zaken. Dat bestigt strafrechtadvocaat Esther Vroegh, die de dochter van Yvon K. vertegenwoordigt. Vroegh noemde justitie bij BN De Stem zelfs 'een slechte verliezer'.

De gifmoord

Chris Grinwis was een vermogend man geworden omdat hij alles had verkocht. Dat had hij gedaan omdat zijn vrouw, Mia, dement werd.

Nadat Mia overleed kreeg Chris een relatie met Yvon K. Grinwis betaalde alles voor haar en zij werd ook de enige erfgenaam. Dat laatste gebeurde twee maanden voor Grinwis' dood. De supermarkteigenaar overleed namelijk plotseling op 8 december 2020.

Grinwis bleek te zijn vergiftigd met pentobarbital. Op het wijnglas was zowel het DNA van Chris als het gif te vinden. Ook had hij yoghurt gegeten met hetzelfde goedje erin.

In het bloed van de 65-jarige man werd bovendien een hoge dosering zelfdodingsmiddel gevonden. Evenals antibraakmiddelen, pijnstillers en slaapmiddelen. Deze zouden door K. zijn besteld, maar zij verklaarde dit niet aan hem te hebben gegeven. Ze zou de middelen zelfs met tegenzin gekocht hebben, verklaarde K.

Toch had ze alle schijn tegen. Zo had Yvon K. op de dag van overlijden van Chris contact met iemand van haar wandelclub over zijn dood. Toch werd hij pas de volgende dag gevonden. Ook vertelde ze in de maand van de dood aan een vriendin dat de politie dacht dat ze iets in het glas van het slachtoffer had gedaan. Het gif op het wijnglas werd echter pas maanden later bekend bij de politie.

K. heeft in de rechtbank echter altijd volgehouden onschuldig te zijn. Ze beweerde dat ze het niet had gedaan: "Ik heb zelfs geen hulp bij zelfdoding gegeven of informatie daarover. Ik zou Chris nooit kwijt willen." verklaarde ze eerder.

De zelfmoord

Yvon K. werd officieel als verdachte aangemerkt en er werd 19 jaar cel tegen haar geëist door het OM wegens 'moord met voorbedachten rade'.

Tot een vonnis kwam het echter niet. Eind september 2023, vlak voor de uitspraak in de 'gifmoordzaak', werd Yvon K. (64) dood aangetroffen in haar huis. Later werd bekend dat ze zichzelf van het leven had beroofd. Een uitspraak kwam er dus nooit, omdat er geen vonnissen worden uitgesproken tegen overleden personen.

De miljoenen van Chris Grinwis zouden dus via Yvon K. naar haar dochter kunnen gaan. Een onderzoek van justitie moet nu duidelijk maken of dat terecht is of niet.

Misdaad
  • RTL Nieuws
  • Eigen foto