Onweer op het voetbalveld is gevaarlijk omdat je op een open vlakte staat. De bliksem zoekt namelijk het hoogste punt op. De kans dat je een inslag overleeft is twee op drie. Gokken bij deze weersomstandigheden is op zijn zachtst gezegd niet zonder risico. Voor keepers is het zelfs nog gevaarlijker omdat ze in een metalen doel staan.
Iemand die alles van de gevaren van donder en bliksem weet is keeper Ivan Zaborovsky. Hij werd in 2020 getroffen door een bliksemschicht op het voetbalveld. De Rus speelde destijds in een jeugdteam van de Russische club FC Znamya Truda.
De goalie werd tijdens een training getroffen door het onweer. Vervolgens bleef hij roerloos op de grond liggen. Stafleden en spelers zijn toen direct naar hem toegerend. Ze hebben hem omgedraaid en begonnen te reanimeren. Door de klap was er een scheur in het shirt van Zaborovsky gebrand. Uiteindelijk kwam de keeper er aardig goed vanaf met een beschadigde long en een litteken in zijn nek.
Enschede
Ook in Nederland zijn voetballers weleens geraakt door het natuurgeweld dat onweer heet. Dat overkwam ook een speler van de amateurclub FC Aramae in Enschede. Hierbij raakte de voetballer gewond. Bijzonder detail is dat de bliksem hier uit het niets insloeg op een lichtmast.
Bestuurslid Bejamin Svaci vertelde destijds aan Hart van Nederland wat er was gebeurd. Het noodlot sloeg toe toen Svaci langs de lijn stond te praten met een jeugdtrainer. Hij vertelt dat er uit het niets een flits kwam: “Het leek wel alsof het vuurwerk was. De jongens renden in paniek het veld af met het slachtoffer.” De speler was aanspreekbaar en mompelde wat. Hij gaf aan geen gevoel meer in zijn benen te hebben.
Vervolgens hebben zijn medespelers hem naar de kantine gedragen. Hij was bij kennis en kreeg het gevoel in zijn benen weer terug. De gewonde speler werd ter observatie naar het ziekenhuis gebracht.
Dodelijke inslag
Een blikseminslag kan echter ook fataal aflopen. Dat overkwam DWS-keeper Eric Jongbloed. Dat was de zoon oud-keeper van het Nederlands elftal, Jan Jongbloed. De vader van Eric keepte onder andere in de WK-finale van 1974 en 1978.
In het boek De Tragedies van Yoeri van den Busken staat een reconstructie van het dodelijke ongeluk. Rob Stenacker, destijds aanvoerder van DWS, komt aan het woord in het boek. Hij was net zes á zeven meter van de goalie weggelopen en dat was zijn redding.
Na de blikseminslag hoorde de aanvoerder een vreselijk gegil van de omstanders. Hij vertelt dat het bij hem door merg en been ging: “Ik hoor het nog steeds. Je merkte meteen dat die mensen iets afschuwelijks gezien moesten hebben”, vertelt Stenacker. “En ik dramatiseer het niet, maar toen ik omkeek zag ik een rookwolk waar Eric had gestaan. Alsof een illusionist hem had laten verdwijnen.”
Veertien spelers tegelijk
De natuur heeft ongekende krachten. Zo kan onweer ook meer spelers tegelijk treffen. Dat gebeurde in 2020 in Zwitserland. Tijdens een wedstrijd tussen twee jeugdteams raakten veertien spelers gewond.
B-junioren van FC Abtwill speelden een wedstrijd tegen FC Münsterlingen. Rond 20:40 sloeg de bliksem in op een lichtmast. Tegenover Zwitserse media verklaarde een politiewoordvoerder destijds dat de bliksem insloeg in één van de verlichtingsmasten. De mast leidde de energie van de inslag naar de grond en verspreidde de enorme voltage over het voetbalveld. Meerdere spelers werden getroffen, waarvan eentje bewusteloos bleef liggen.
Het bewusteloze slachtoffer werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gevlogen. De andere slachtoffers werden door hulpverleners op het veld verzorgd. Ook zij werden ter observatie naar het ziekenhuis gebracht.
- De Telegraaf, Hart van Nederland, Sportgeschiedenis.nl, AD
- Adobe Stock