Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Micha Jacobs & Edwin Struis

Bizarre eisen stellen, het loont!

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: de hoge beloningen in de sportwereld.

Micha Jacobs & Edwin Struis

Micha Jacobs

Er wordt de laatste tijd nogal veel geëist, vind je niet? Ajax-trainer Maurice Steijn eiste een rectificatie van Pierre van Hooijdonk, omdat die laatste hem, terecht of onterecht, in Studio Voetbal betichtte van ‘duistere dealtjes’ toen hij trainer was van NAC. Steijn kreeg het.

Neymar eiste, in ruil voor zijn handtekening bij het Saoedische Al-Hilal, niet alleen een jaarsalaris van 75 miljoen euro, maar ook een villa met 25 kamers, vijf man vast personeel in huis, een zwembad van 400 vierkante meter, drie soorten sauna’s, een Bentley, Aston Martin én Lamborghini, een privéchauffeur plus de toezegging dat hij nergens in Saoedi-Arabië ook maar íéts hoeft te betalen. Neymar kreeg het.

Toen het grote Olympique Lyon tijdens de voorbereiding op dit seizoen neerstreek in het Gelderse Groesbeek voor een oefenpotje tegen De Treffers, eisten de Fransen 200 kilo ijsblokjes voor twee ijsbaden, honderden liters Spa Blauw en krentenbollen met noten. Lyon kreeg het, omdat de arme kantinebeheerster Antoinette zo goed was om zich aan alles een breuk te tillen.

Maar Lewis Hamilton, die aankomend weekend in Zandvoort weer een middagje achter Max Verstappen aan mag rijden, spant toch wel de kroon met zijn eisen.

Hamilton, die naar verluidt met Mercedes in onderhandeling is over een nieuw te tekenen supercontract, zou in zijn huidige verbintenis hebben opgenomen dat hij een bonus van 17,5 miljoen euro krijgt als hij wereldkampioen wordt. Een bonus die hem in de afgelopen twee jaar flink door de neus is geboord door Max en Hamilton dus al 35 miljoen euro heeft gekost. Dat zint hem natuurlijk voor geen meter, dus nu schijnt hij te eisen dat die 17,5 miljoen euro sowieso bij zijn al niet geringe jaarsalaris van 32 miljoen euro wordt bijgeschreven, of hij nu wereldkampioen wordt of niet. Of hij het ook krijgt? Ongetwijfeld.

Ik heb altijd geleerd dat kinderen die vragen worden overgeslagen, maar als ik zie hoe de meeste kinderen tegenwoordig als prinsjes en prinsesjes worden opgevoed, net zoals topsporters als verwende kleuters worden gepamperd, dan vrees ik dat we in een andere tijd zijn aanbeland. Een tijd waarin eisen stellen loont, omdat de tegenpartij toch wel overstag gaat.

Laat ik dus ook iets eisen en wel dat ik vanaf nu 1000 euro per getikt woord krijg, een seizoenkaart van Liverpool, een viparrangement bij de Ronde van Vlaanderen en drie keer per jaar verplicht naar de LA Lakers om mijn vakkennis op peil te houden, anders zijn dit mijn laatste woorden geweest, begrepen?

Edwin Struis

Ja, hoogste tijd voor een meer aardse behandeling van onze topsporters, hoewel er twee van hen – Sifan Hassan en Femke Bol – op het WK atletiek indachtig het adagium van Pieter van den Hoogeband (‘geen medailles maar verhalen’) al het juiste voorbeeld gaven.

In andere takken van sport is de suprematie van sommigen niet te harden. Om te voorkomen dat de Grand Prix van Zandvoort komende zondag weer ontaardt in de gebruikelijke saaie optocht met Verstappen voorop, zou ik Max doodleuk op de laatste startrij posteren omhuld door een oude DAF en met de restrictie dat ie enkel achteruit mag rijden. Huren we André van Duin in voor het commentaar (‘M’n gras, m’n gras’). Dan wint Verstappen waarschijnlijk nog steeds, maar hebben we in ieder geval wel lol gehad.

Ook zou ik die avond een speciale uitzending van Studio Voetbal wijden aan de polemiek tussen Maurice Steijn en Pierre van Hooijdonk. Dat de laatste voorlopig geschorst is als analist is natuurlijk een gotspe. Is er eindelijk sprake van verbaal vuurwerk in dat immer voortkabbelende programma is het ook weer niet goed. Natuurlijk worden er dealtjes gemaakt, al dan niet duister, tussen voetballers, clubs, trainers en zaakwaarnemers, dat is van alle tijden. Arie Haan deed het bij Feyenoord, Martin Jol bij Ajax, dus waarom Steijn niet bij NAC? Zet de twee kemphanen aan één tafel, desnoods gesponsord door Echte Boter en je hebt een uur top-tv.

Dat brengt me bij een ander programma waarvan de uitzendfrequentie wél beperkt mag worden. Het geraaskal dat opstijgt uit de rioolput die Vandaag Inside heet, is werkelijk niet meer te harden. Sinds de drie acteurs hun werkterrein hebben uitgebreid met politiek, komt er echt geen zinnig woord meer over de lippen van, vooral, Johan Derksen.

Je kan het niet eens zijn met Sigrid Kaag, maar om haar dan gelijk te labelen als ‘kutwijf eerste klas’, zoals Derksen deed, getuigt niet alleen van een gebrek aan niveau, maar voedt ook de haat die politici toch al ondervinden van mensen met iets minder herseninhoud, voor zover mogelijk, dan Derksen. Geef die aandachtsclowns één keer per vier weken een podium (Maand Inside), dat scheelt weer liters aan lippendiarree.

Heb ik nog meer eisen in het vuur? Een standbeeld voor Sarina Wiegman, een Champions League-wildcard voor KI Klaksvík, een transferverbod voor clubs uit Saoedi-Arabië en HFC Haarlem terug als profclub, dat is het wel zo’n beetje.

Sport
  • ANP, YouTube