Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: Rico 'De Chileen' en de ontslagen cipier.

Rico de Chileen

De winnaar: Rico 'De Chileen'

Hij is een sleutelspeler in de Amsterdamse onderwereld en is veroordeeld voor het leiden van een criminele organisatie die liquidaties pleegde en misdaadgeld witwaste: Rico ‘De Chileen’ R. (49).

Na zijn aanhouding in Chili in 2017 werd R. bij aankomst in Nederland direct in een zwaarbeveiligde cel van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught geplaatst. Maar sinds kort verblijft hij daar niet meer. De rechter heeft bepaald dat zijn verblijf in de EBI niet hoefde te worden verlengd, onder meer omdat hij begin 2025 op vrije voeten komt en zich moet kunnen voorbereiden op een leven buiten de gevangenis. Daarom is hij overgeplaatst naar een Afdeling Intensief Toezicht, waar de teugels nog altijd strak worden aangehaald, maar waar hij wel meer bezoek mag ontvangen en meer telefoontjes mag plegen. Kortom: waar het leven een stuk aangenamer is dan binnen de muren van de EBI.

De verliezer: ontslagen cipier

De Penitentiaire Inrichting Ter Peel in het Limburgse gehucht Evertsoord: met zo’n 250 gedetineerden de grootste vrouwengevangenis van Nederland, en om diezelfde reden voor een deel van het personeel blijkbaar een soort lustoord.

In maart werd er al een medewerker van een ondersteunende dienst linea recta de laan uitgestuurd voor het hebben van een relatie met een gevangene. Afgelopen week werd via De Telegraaf bekend dat er ook een bewaker zijn boekje te buiten is gegaan. Hij is stiekem de cel van een gevangene binnengeglipt en heeft daar vervolgens seks met haar gehad. Ook nog eens tegen haar wil in. De vrouw zou te boek staan als seksverslaafd en daarmee een makkelijk slachtoffer zijn geweest. Na afronding van het onderzoek naar zijn daden is de bewaker op staande voet ontslagen.

Misdaad
  • Google Street View