Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Diehard carnivoor test vleesvervangers: 'Dit eh... smaakt hemels'

Het is echt niet meer te stoppen: de opmars van vleesvangers in de schappen van de supermarkt. Maar smaken ze nog steeds naar niks? Of bieden ze inmiddels een serieus alternatief? Verslaggever Marco van Nugteren – de grootste carnivoor van de Panorama-redactie – offert zichzelf op en test de plantaardige producten van Beyond Meat. Kijk, dat is pas een vleeskeuring!

hamburger

In een steakhouse ergens in Duitsland, in of rond 2020, legt Benjamin Döring (36) uit Frankfurt teleurgesteld zijn mes en vork terug op tafel. Op zijn bord ligt een half aangevreten broodje hamburger. Zijn eerste hap stemt hem blijkbaar niet bepaald tevreden. Gedesillusioneerd wenkt hij de ober. “U kunt er misschien ook niets aan doen,” steekt Benjamin van wal, “maar dit is niet wat ik besteld heb.” “Mijn excuses,” verontschuldigt de ober zich. “Wat had u wel besteld?” 
“Een vegetárische burger”, benadrukt Benjamin. “De Beyond Meat Burger.”

Hij kent de naam ervan uit zijn blote hoofd. Voor het maken van zijn keuze heeft Benjamin ook niet lang door de menukaart hoeven te spitten. Dat heeft hij thuis al gedaan. Online heeft hij speciaal gezocht naar een restaurant bij hem in de buurt waar de vegetarische en plantaardige Beyond Meat Burger wordt geserveerd. Als werknemer van barbecuebedrijf Grill Academy is hij van mening geraakt dat hij – en hij niet alleen – te veel dierlijk vlees naar binnen harkt. Daarom wil hij nu weleens proeven hoe het alternatief eigenlijk smaakt: plantaardig vlees. “Maar wat ik op mijn bord heb liggen, kan nooit plantaardig zijn. Dit is vlees van een koe,” verzucht hij.

Op het gezicht van de ober verschijnt een lach.
 “Wat is er?” vraagt Benjamin.
Vrolijk wijst de ober naar het half aangevreten broodje hamburger op zijn bord. “Dit is wel degelijk de Beyond Meat Burger, meneer. Dít is hoe het plantaardig vlees van Beyond Meat smaakt.”

Benjamin werkt inmiddels niet meer voor Grill Academy. Hij werkt nu – als Regional Field Marketing Manager Europe – voor Beyond Meat. Plantaardig vlees, vegetarisch vlees, of hoe het ook allemaal mag heten: hem doe je er ontzettend veel plezier mee. Hem wel. Mij niet. Ik koop het niet, ik eet het niet, ik hoef het niet. Zelfs niet als iemand een pistool op me richt. De hoofdredacteur van Panorama weet dat ook.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Met groot genoegen belt hij mij op een doordeweekse ochtend op. “Marco, ik heb een leuke klus voor je. Echt iets voor jou,” grinnikt hij.“Wat dan?” vraag ik aarzelend, vrezend voor wat er gaat komen. “Jij gaat plantaardig vlees testen. Van een van de bekendste merken: Beyond Meat. Jij, als grootste carnivoor van de redactie. Test maar eens hoe goed dat nou eigenlijk smaakt. Of hoe slecht.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Lifestyle
  • Goffe Struiksma