Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De één zijn dood...

Zelf vindt Alex S. dat hij geen celstraf verdient, maar een lintje. Hij verkocht immers euthanasiespullen enkel en alleen om ‘mensen onnodig lijden te besparen’. Het Openbaar Ministerie heeft een wat andere kijk op de zaak.

Alex S.

“Ik denk niet dat er moorden zijn gepleegd, dan zou ik niet leveren,” zei Alex S. in de rechtbank. Maar het is onduidelijk waar die aanname op is gebaseerd, want de 30-jarige Eindhovenaar stelde geen enkele vraag aan zijn klanten.

Iedereen die tussen de 45 en 70 euro betaalde, kreeg Middel-X, een zelfmoordmiddel waarvan de naam zoveel mogelijk geheim wordt gehouden, en een antibraakmiddel. Het lichaam kan heftig reageren na de inname, met zijn pakket is een zachte dood volgens S. gegarandeerd. In het begin adverteerde hij nog gewoon op Marktplaats, onder het kopje ‘Levensmiddelen’. Later zegt hij moeilijker te vinden zijn geweest, mensen die een zelfmoordmiddel wilden, moesten dus echt moeite doen. Verkoop van het middel is trouwens niet strafbaar, het wordt gebruikt in laboratoria, maar wel als de verkoper weet van de zelfdodingsplannen.

Onterecht, vindt S. “Ieder mens moet zelf over zijn sterven kunnen beslissen en niemand hoeft zich dan op te hangen of onder een trein te springen,” zei hij. Medestanders van de Corporatie Laatste Wil (CLW) knikten instemmend op de publieke tribune, maar zo is de wet nou eenmaal niet geregeld. Hulp bij zelfdoding is strafbaar. Volgens het OM heeft S. zeker 1600 bestellingen verwerkt en zou hij dik 80.000 euro hebben verdiend aan zijn handeltje. Vervolgens zijn er tientallen mensen gestorven, maar lang niet altijd is de directe betrokkenheid van S. te bewijzen. Bij de zelfdoding van tien mensen wel, daarom eist het OM een celstraf van vier jaar tegen S. De rechter doet volgende week uitspraak.

Misdaad
  • ANP E.A.