Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De Wokmoord: Chinees Long Long bezorgt huisgenoot Joost (22) een gruwelijk einde

In het succesvolle Moordzaken – de Podcast bespreken Carrie en Eddie geruchtmakende zaken. Nu is er ook een boek van hun hand: De Pindakaasmoord met veertien huiveringwekkende Nederlandse moordzaken. Panorama mag voorpubliceren en kiest voor De Wokmoord, waarbij de Chinees Long Long op ‘bevel van de goden’ Joost ombrengt, de zoon van zijn ex, Alphenaar Jan Vastenhouw.

De Wokmoord

De Wokmoord werd in 2006 gepleegd in Alphen aan den Rijn, de gemeente die in 2023 de twijfelachtige eer van ‘gemeente waar de meeste misdrijven worden gepleegd in het Groene Hart’ kreeg. Het is dan ook een plaats waar wel vaker iets gebeurt. Zo werd in 2004 de 3-jarige Savanna gedood door haar eigen moeder, een in- en intrieste zaak die voor een kentering binnen de jeugdzorg zorgde.

Zeven jaar later richtte de 24-jarige Tristan van der V. een bloedbad aan in winkelcentrum de Ridderhof, waarbij zes mensen om het leven kwamen. En het wapen waarmee Peter R. de Vries in 2021 werd doodgeschoten, kwam uit een wapenschuurtje vol handvuurwapens, scherpschuttersgeweren en bazooka’s in een woonwijk in... Alphen aan den Rijn. Behalve toeval is er geen enkel verband tussen deze moorden. Het verschil met moorden in andere steden zit er misschien in dat dit spraakmakende moorden zijn die alle veel publiciteit trokken. Ook de Alphense Wokmoord beheerste wekenlang de voorpagina’s. De zaak werd ons getipt door Carries nichtje. Hoewel we van lekker eten houden, zijn we zelf geen enorme grootheden in de keuken. We laten het roeren in de pannen graag aan een ander over. De combinatie van een wok met een Chinese ‘kok’ trok natuurlijk onze aandacht. Maar deze zaak is een stuk complexer dan de titel doet vermoeden. We doken hiervoor dieper in de verboden Chinese Falun Gong-beweging. Én leerden een mooie les: dat vergiffenis, ondanks onbeschrijflijk verdriet, toch mogelijk is.

Joost.

Jan Vastenhouw (65) snapt er niets van. De Alphenaar is net gebeld omdat zijn zoon Joost al een paar dagen niet op zijn werk in de plaatselijke stickerfabriek is komen opdagen. Jan zelf heeft hem op dinsdagochtend 3 oktober voor het laatst gezien, nu zes dagen geleden. Dat vader en zoon elkaar een paar dagen niet zien, is op zich niet zo vreemd. Joost, 22 jaar oud, woont nog thuis, oefent ’s avonds vaak met zijn band en leidt zijn eigen leven. Toch begint Jan zich nu wel zorgen te maken, niet in de laatste plaats omdat Joost zich altijd keurig afmeldt als hij ziek is. Waar zou hij kunnen zijn? Joost had een geschiedenis van drank, drugs en schulden. Ook begaf hij zich als blackmetalbassist in rechts-extremistische kringen. Moest zijn vermissing in een van deze hoeken gezocht worden?

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Jan gaat naar het politiebureau om de plotselinge verdwijning van Joost te melden. Hij vertelt er meteen bij dat hij het gevoel heeft dat zijn huisgenoot en ex-vriend Long Long (30) er iets mee te maken heeft. Toen Jan zijn bezorgdheid over Joosts afwezigheid uitsprak, had zijn ex heel laconiek zijn schouders opgehaald. Long Long woonde al drie jaar bij Jan en Joost in hun schakelwoning in Alphen aan den Rijn en voelde als een familielid. Waarom reageerde hij dan zo onverschillig? Het zal wel, denkt de politie en ze besluiten eerst Jan zelf te verhoren en af te luisteren. Ook doorzoeken ze zijn woning in de straat Magerhorst in Alphen aan den Rijn en daar vinden ze al snel bloedsporen die van Joost blijken te zijn.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Privéarchief, Google Street