Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Micha Jacobs & Edwin Struis

'O jee, Ajax heeft opeens een plan'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: Ajax.

Micha Jacobs & Edwin Struis

Micha Jacobs

Vorige week, op de dag dat Oranje op klasse en karakter door Kroatië werd geklopt (halve finale Nations League, 2-4 na verlenging), werd Maurice Steijn gepresenteerd als nieuwe trainer van Ajax. Ik ken een hoop Ajacieden – wat wil je anders als je in Amsterdam woont met uitzicht op de Arena? – maar werkelijk niemand stond te juichen voor de nieuwe kapitein op hun, zoals ze zelf zeiden, zinkende schip. Want: ‘Hagenees’, ‘geen Ajax-dna’, ‘zelf een matige voetballer geweest’ en meer van dit soort gezeur. Ze droomden van een internationale toptrainer – Nagelsmann was nog vrij –maar dat is zoiets als Jonnie Boer kroketten laten bakken bij de FEBO. Opportunisme is één, zelfkennis twee.

Ik ving ergens de term ‘supportunisme’ op en dat is precies wat het is. Het was vorige week in de Kuip zo – we dachten dat we Kroatië, dat in 2018 de WK-finale speelde en op het WK van vorig jaar de halve finale haalde, wel even zouden oprollen – en het was bij die teleurgestelde en zelfs woedende Ajax-supporters zo, die nu met iemand als Maurice Steijn zijn opgescheept, de trainer van f•ckin’ Sparta!

Was ik als Feyenoorder nu de enige die zweethandjes kreeg van de ontwikkelingen in Amsterdam? Ik word niet nerveus van iemand als Maurice Steijn, maar wel van iemand als Sven Mislintat, de Duitse Marc Overmars die opeens een plan heeft. Een plan dat hij blijkbaar al weken geleden, in de luwte, met Steijn, die hij als meest geschikte uitvoerder van dat plan beschouwt, had besproken. Een plan dat onder meer behelst dat het Ajax-dna van de trainersstaf wordt vertegenwoordigd in de persoon van Hedwiges Maduro, kind van de club, een van de ­beste voetbalanalisten op tv én rechterhand van Alex Pastoor met wie hij in Almere een wonder verrichtte door met Almere City te promoveren. En dan heeft die gekke Mislintat, die ooit al eens Jürgen Klopp naar Borussia Dortmund haalde terwijl hij op dat moment slechts op het tweede Duitse niveau actief was, ook nog eens een piepjonge, Duitse dataanalist in de hand had genomen om het eerste elftal van Ajax te analyseren. Ik zag Mislintat en Steijn tijdens die perspresentatie, met hun olijke hoofden en oprechte glimlachen en ik dacht: foute boel, Ajax komt er weer aan. En vele Ajacieden opeens ook.

Als zelfs de meest verstokte Ajax-supporters, al dan niet cynisch, Wij Steijn Ajax, wij Steijn de besten! beginnen te roepen, dan weet je wel hoe laat het is, over supportunisme gesproken.

Ajax' technisch directeur Sven ­Mislintat geeft de nieuwe coach Maurice Steijn een olijk duwtje.

Edwin Struis

Je kan bondscoach Ronald Koeman het nodige verwijten, zijn wisselbeleid tegen Kroatië bijvoorbeeld, maar dat hij een basiself opstelde zonder ­Ajacieden had hij goed gezien. Aardige gozer hoor, die Maurice Steijn, niks mis mee. Haalde Sparta uit de goot, houdt van aanvallend voetbal en zoals hij zich presenteerde als nieuwe roerganger in de Johan Cruijff Arena, met de juiste verhouding zelfvertrouwen/bescheidenheid, heeft hij de eerste slag gewonnen om zich in de gunst van de sceptische Ajax-supporter te spelen. Uiteraard voor wat het waard is, want een goede coach is mooi meegenomen, maar waar het echt om gaat is de kracht van de selectie. En laten ze daar nou sinds het vertrek van vunzige Marc een fikse aderlating hebben ondergaan. Bij zijn presentatie hoopte Steijn dat Ajax snel weer aansluiting zal vinden bij de Europese top, maar het zal met deze selectie al moeilijk genoeg worden om Feyenoord van de eredivisietroon te stoten.

Wat Ajax nu nodig heeft zijn een stuk of vijf, zes gerichte aankopen die het elftal in elke linie aantoonbaar beter maken. Die in ieder geval de drie falende B’s (Bassey, Brobbey, Bergwijn) het gevoel moeten geven dat ze een tandje (of beter een heel gebit) bij moeten zetten om voor Ajax nog van enige betekenis te ­kunnen zijn. De invalbeurt van Bergwijn tegen Kroatië zei wat dat betreft voldoende en vatte zijn seizoen in Amsterdam adequaat samen.

Met een kwaliteitsimpuls heb je ook nog iets aan Tadic, Berghuis en Taylor, hoewel ik me ook kan voorstellen dat de eerste nog een klappertje wil maken en dat Ajax zich van de laatste twee zal willen ontdoen. Bij Berghuis ligt, zowel binnen als buiten het veld, altijd kortsluiting op de loer, en Taylor blijkt niet het grote talent waar velen, Taylor zelf voorop, hem voor hielden. Leuk voor FC Twente of FC Utrecht, maar dan houdt het wel op.

Er viel op Overmars veel aan te merken, met name op een bepaald gebied, maar hij hield er wel een goede kijk op spelers op na. De vraag is nu of opvolger Mislintat net zo’n goede hand heeft in het aantrekken van spelers. Ja, hij heeft in Duitsland een zekere reputatie opgebouwd en ja, hij zag de potentie van Jürgen Klopp, maar voorlopig komt hij in Amsterdam niet verder dan de trainer van Sparta een kontje te geven. Hij zal snel met echte versterkingen op de proppen moeten komen wil Ajax volgend seizoen op zowel nationaal als Europees niveau niet weer op het tweede plan geraken.

Sport
  • Pro Shots