Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onderzoek: is meer drank echt het medicijn tegen je kater?

Iedereen heeft weleens een kater, wellicht had je die zelfs afgelopen weekend nog. En vrienden die na een avondje zuipen stellig beweren dat ‘meer drinken het beste medicijn is’, die hebben volgens onderzoek een punt. Maar of het nou zo gezond is...

Alcohol

Het kan zorgelijk worden wanneer je dit meerdere malen toepast na een avondje drinken, want voor je het weet drink je elke dag. Toch is het waar, volgens onderzoek helpt nog meer alcohol tegen een kater.

Een ochtend drankje

Gezond is het niet, maar toch werkt het: de ochtend nadat je hebt gedronken een alcoholisch drankje nuttigen. Dit heeft niets te maken met vitaminen of gezondheid. Het heeft er simpelweg mee te maken dat een herstellertje in de ochtend je centrale zenuwstel er redelijk snel bovenop kan helpen. Daarnaast zorgt het ervoor dat er endorfine door je lijf heen gaat. Endorfine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. Het onderdrukt pijn en stress. Hierdoor voel je minder 'narigheden' van dat katertje.

Alcoholisme

Vooral bij alcoholisten is dit effectief, omdat zij in de ochtend te maken hebben met pijn in het lichaam door de ontwenningsverschijnselen. Op een lege maag drinken – eigenlijk geen goed idee – maar het helpt deze mensen helaas wel. Dit komt door jarenlange opgebouwde gewenning. Hierdoor zijn deze mensen letterlijk afhankelijk van alcohol.

Methanol

Volgens Quest heeft het verminderen van je kater vooral te maken met dit stofje: methanol. In alle alcoholische drankjes waar je dronken van wordt, zit ethanol. Deze stof zorgt ervoor dat je dronken wordt. Naast ethanol vind je ook een beetje methanol in je drankje. Methanol wordt ook wel primair alcohol genoemd.

Om het ethanol af te breken, is het van belang dat je lichaam begint met het afbreken van het methanol. Klinkt logisch, je moet dus eerst de alcohol afbreken in je lijf, voordat je je minder dronken voelt door het ethanol. Volg je het nog?

Om de alcohol (methanol) af te breken in je lever, ontstaat er een giftige stof, namelijk formaldehyde. Deze stof zorgt voor de narigheid van je kater: misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid.

Wanneer je de volgende ochtend weer begint met drinken, wordt de afbraak van de methanol uitgesteld. Je krijgt weer ethanol binnen en hier gaan de enzymen in je lijf zich dan ook direct op richten. Het niveau van formaldehyde neemt af en daardoor voel je je kater minder. Quest meldt hierbij dat de kans dat je de restjes methanol van de avond ervoor uitplast op de volgende dag groot is. De site zegt hierbij zelfs dat als je het slim weet te timen, je je kater kan verzachten en de volgende dag je kater niet eens heel erg hoeft te zijn.

Toch blijft dit natuurlijk niet de gezondste oplossing. Maar wanneer je een keer echt nood hebt, zou je dit kunnen toepassen. Let dus vooral op dat je dit niet te vaak doet. Over het algemeen blijft het toch echt 's'avonds een man, s'ochtends een man'. Niet piepen, maar gewoon accepteren die kater.

Lifestyle
  • Quest, Metro Nieuws
  • Unsplash