Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De 'mannenpil’ op komst? 'Kan revolutie teweegbrengen'

Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications komt de mannenpil toch echt steeds dichterbij. Onderzoekers van Washington State University hebben nu namelijk een gen ontdekt dat essentieel kan zijn bij de ontwikkeling van de pil.

De pil

Het zou gaan om het gen ‘Arrdc5’. Wanneer dit gen wordt gedeactiveerd, kan de man niet langer een vrouw bevruchten. Het gen is niet alleen terug te vinden in de testikels van mensen, maar ook bij muizen, varkens en stieren. Om te onderzoeken of het gen écht het verschil maakt, is er geëxperimenteerd op muizen.

Het uitschakelen van Arddc5

Uit de experimenten met de mannetjesmuizen is naar voren gekomen dat het de vruchtbaarheid daadwerkelijk weet te verlagen. Het aantal spermacellen van de knaagdieren nam af met 28 procent, de beweeglijkheid van de zwemmers werd 2,8 keer vertraagd en 98 procent had een abnormale vorm gekregen. Dit zorgde ervoor dat de vrouwtjesmuizen niet meer bevrucht konden worden. Super. Maar werkt het ook zo bij mensen?

Dat zou heel goed kunnen. De onderzoekers vermoeden namelijk dat het te maken heeft met het eiwit dat door het Arddc5-gen geproduceerd wordt. De volgende stap is om een middel te ontwikkelen die deze eiwitten daadwerkelijk kunnen beïnvloeden. Dit zou zelfs zonder hormonen moeten kunnen, in tegenstelling tot de vrouwenpil.

Tijdelijke anticonceptie

Wees niet bang, naar verwachting gaat een eventuele pil gebaseerd op deze techniek er niet voor zorgen dat je voor de rest van je leven onvruchtbaar bent. Als je stopt met het middel, is het de bedoeling dat je zwemmers gewoon weer volop actief worden. Borstcrawl, schoolslag, rugslag, noem maar op.

Op dit moment heeft de man zelf maar twee opties wat betreft anticonceptie, namelijk het gebruiken van een 'connie' of direct heel rigoureus een sterilisatie. "Als deze ontdekking leidt tot een anticonceptiepil, kan dit een revolutie teweegbrengen", aldus een van de onderzoekers.

De mannenpil zou dus een derde optie moeten worden, zonder bijwerkingen. Eentje die ongewenste zwangerschappen moet voorkomen. En laten we eerlijk zijn: het kan je potentieel een hoop stress besparen, omdat je alles in eigen hand hebt.

Lifestyle
  • Metro, BNR
  • Pexels