doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Wie pakt de felbegeerde tweede plaats? Ajax of PSV?

Mathematisch gezien kan de titel Feyenoord nog ontgaan, realistisch gezien is die kans vrij klein. De Rotterdammers hebben een redelijk eenvoudig programma en, ook best handig, een voorsprong van acht punten op Ajax en PSV. De strijd om de tweede plaats is dan ook een stuk interessanter. Komend weekend staat PSV – Ajax op het programma. De winnaar staat in pole position om tweede te worden en de voorrondes van de lucratieve Champions League te mogen spelen. Het worden nog spannende weken, omdat het programma van beide ploegen verre van eenvoudig is.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-64850c7b6617f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-64850c7b6617f img{#fig-64850c7b6617f img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-64850c7b6617f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-64850c7b6617f img{#fig-64850c7b6617f img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-64850c7b6617f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-64850c7b6617f img{#fig-64850c7b6617f img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-64850c7b6617f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-64850c7b6617f img{#fig-64850c7b6617f img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Voetbal

Laten we eerst eens kijken naar de vorentscheidung, zoals dat in goed Nederlands wordt genoemd. PSV – Ajax mag dan qua beleving net iets onder de Klassieker staan, het is vaak smullen. Kijk je naar de laatste tien ontmoetingen in Eindhoven, dan heeft PSV er vier gewonnen, tweemaal werden de punten gedeeld en vier keer won Ajax. Ook zondag zal het dicht bij elkaar zitten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Laten we eerst eens kijken naar de vorentscheidung, zoals dat in goed Nederlands wordt genoemd. PSV – Ajax mag dan qua beleving net iets onder de Klassieker staan, het is vaak smullen. Kijk je naar de laatste tien ontmoetingen in Eindhoven, dan heeft PSV er vier gewonnen, tweemaal werden de punten gedeeld en vier keer won Ajax. Ook zondag zal het dicht bij elkaar zitten.

Er wachten nog veel subtoppers 

Na zondag is het zeker nog niet gebeurd wat betreft de tweede plaats. Het resterend programma van zowel Ajax als PSV ligt bezaaid met subtoppers. Dit zijn de tegenstanders die Ajax nog treft:

- AZ (thuis, 6 mei)

- FC Groningen (uit, 14 mei)

- FC Utrecht (thuis, 21 mei)

- FC Twente (uit, 28 mei)

Voor PSV wacht dit rijtje nog:

- Sparta (uit, 6 mei)

- Fortuna Sittard (thuis, 14 mei)

- Heerenveen (thuis, 21 mei)

- AZ (uit, 28 mei)

Alleen FC Groningen en Fortuna Sittard zou je onder de noemer ‘eenvoudig’ kunnen scharen, de rest is voor beide clubs een zware kluif.

Wat kan AZ nog? 

Ajax en PSV moeten het allebei nog opnemen tegen AZ. De Alkmaarders deden lang mee voor de titel en leken een zeer serieuze kandidaat voor de tweede plaats te zijn. De laatste weken is de klad er echter ingekomen. AZ staat nu vierde, met vijf punten minder dan Ajax en PSV.

In de wetenschap dat zowel Ajax als PSV nog getroffen worden, zou AZ nog tweede kunnen worden. Erg realistisch lijkt dit scenario niet te zijn, maar er zijn al meer onrealistische kaskrakers gemaakt.

Een zeer smakelijk tussendoortje 

Op zondag 30 april, de vroegere Koninginnedag, ligt er een bijzonder lekker tussendoortje op Ajax en PSV te wachten. Een van beide ploegen kroont zich op die dag tot bekerwinnaar. Een prijs is altijd lekker, maar als je diep in het hart (of de portemonnee) van beide ploegen kijkt, is de tweede plaats in de competitie veel meer waard.

Natuurlijk moet je je volgend seizoen, in tegenstelling tot een seizoen later, nog altijd kwalificeren voor de Champions League. Maar als dat lukt, ligt er een beloning van een kleine 16 miljoen euro te wachten. Plaatsing voor de groepsfase van de Europa League, waar de bekerwinnaar van verzekerd is, levert iets meer dan 3,5 miljoen op. Tel uit je winst.

Wat zeggen de bookmakers? 

De eredivisie is dit seizoen net zo wisselvallig als het voorjaar. Echt eenvoudig is het dan ook niet om een favoriet voor de tweede plaats aan te wijzen.

De bookmakers houden (nu nog) vast aan Ajax als favoriet voor de tweede plaats. Op websites over voetbalvoorspellingen zoals Voetbalweddenschappen.com gaat de strijd vooralsnog gelijk op als we  daar de wedtips bekijken.

Op basis van de kwaliteit van de selectie zou je Ajax altijd bovenaan zetten. Maar het loopt niet lekker in Amsterdam. PSV lijkt juist de weg omhoog te hebben ingeslagen. In het begin van het seizoen waren er nog pijnlijke uitglijders op bezoek bij Cambuur en FC Groningen, die wisselvalligheid lijkt eruit te zijn.

Voor de Amsterdammers zou het een kleine schande zijn om niet bij de eerste twee te eindigen. Het verschil zal echter zeer klein zijn.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws