Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Agressie binnen asielzoekerscentra neemt toe

In 2022 ruim waren er ruim vijfduizend meldingen. In het jaar 2021 was er nog 4785 keer sprake van geweld en agressie. Deze cijfers maakt De Telegraaf bekend. De krant is in bezit van vertrouwelijke gegevens van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Asielzoekers

Het is zeer waarschijnlijk dat er meer dan vijfduizend keer sprake is geweest van agressie en geweld. De nood- en crisisopvang is namelijk nog niet meegerekend.

Minderjarige vreemdelingen

Van de vijfduizend meldingen waren alleenstaande minderjarige vreemdelingen 1250 keer betrokken bij de incidenten. Zij maakten zich schuldig aan agressie en geweld. De vormen van agressie binnen de locaties heeft plaatsgevonden in verschillende mate; van intimidatie tot bedreigingen en er was zelfs sprake van een steekpartij in één van de locaties.

In de eerste helft van 2022 is er 2575 keer sprake van agressie tegen een persoon. In de tweede helft was dit iets toegenomen, namelijk 2737 keer.

Al vaker kwam in het nieuws dat asielzoekerscentra niet de meest fijne plekken zijn om te verblijven. De Telegraaf deelt een aantal voorgekomen situaties.

Voorgevallen incidenten

Zo werd er in een opvanglocatie een medebewoner in het gezicht gestoken door een Algerijn. Diegene is overgeplaatst naar een strengere locatie in Hoogeveen, als straf. Ook is het voorgekomen dat een Somaliër meerdere COA-medewerkers aanviel, met lichamelijk letsel tot gevolg. Als straf kreeg de Somaliër een ‘time-out’.

Een mentor binnen een locatie voelde zich niet langer veilig, doordat een Syriër ‘romantische gevoelens’ voor de mentor kreeg. Hiervoor werd een correctiegesprek ingepland. Tot slot schold een Algerijn verschillende COA-medewerkers uit voor “klootzakken”. De uitspraken gingen nog verder dan dat, want de Algerijn zei ook seks te willen hebben met de medewerkers hun moeders en sloeg zijn eigen hoofd tegen een kantoorraam aan. Hiervoor was de sanctie een waarschuwingsbrief.

Opvallend: afgelopen week nog oordeelde de Inspectie Justitie en Veiligheid dat boa’s geen geweld mogen gebruiken binnen de locaties. Er mag volgens de wet alleen geweld gebruikt worden in gevangenissen en andere plekken waar mensen daadwerkelijk van hun vrijheid worden beroofd.

Nieuws
  • De Telegraaf, Nieuw Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie