Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dweilen maar: mannen die niet meehelpen in het huishouden hebben minder seks

Vind je dat jij en de vrouw te weinig seks hebben? Dan kan het nog weleens handig zijn om de afwas wat vaker te doen.

Dweilen maar: mannen die niet meehelpen in het huishouden hebben minder seks

Wat een vrouw nu echt sexy vinden? Nou, blijkbaar een man die de klusjes in huis klaart. Uit onderzoek gepubliceerd in Archives of Sexual Behavior blijkt dat het libido van een vrouw afneemt als ze alle huishoudelijke taken zelf moet klaren. Iets met gender ongelijkheid, aldus de onderzoekers. Het is een behoorlijke turn of voor de andere sekse.

Het onderzoek was niet de eerste die benieuwd was naar een verklaring voor een lager libido bij vrouwen. Echter, eerdere studies probeerden verklaringen te vinden op persoonlijk niveau en in persoonlijke factoren. Maatschappelijke factoren werden hier niet in meegenomen, zoals het huishouden doen, dus.

Het onderzoek

Om te achterhalen of een laag libido inderdaad toe te rekenen was aan een vent die geen vinger uitsteekt in het huishouden, vroegen de onderzoekers vrouwen om twee online enquêtes in te vullen. De dames moesten aangeven in hoeverre ze seksuele behoeftes hebben in hun relatie, hoe de huishoudelijke taken (zoals schoonmaken en koken) waren verdeeld en in hoeverre hun partners hiervoor op hen leunden. Hieruit kwamen twee bevindingen naar voren. 1. Vrouwen die een veel groter deel van de taken op zich namen ervoeren veel minder seksuele verlangens naar hun partner en 2. Vrouwen die meer huishoudelijk werk verrichten, vonden dit oneerlijk en zagen hun partner als afhankelijk. Niet erg sexy.

Ander onderzoek boog zich ook al eens over de kwestie. Ook daaruit kwam de bevinding dat vrouwen minder zin in hun partner hebben als die niets doet in het huishouden. Vrouwen vinden het vaak kinderlijk als manlief niet meehelpt. Hierdoor zien ze hun partner onbewust minder als man en meer als kind. En daar seks mee hebben, daar hebben ze – toegegeven: best begrijpelijk – geen zin in.

Dus hoop je op meer actie in de slaapkamer? Help dan wat vaker mee in het huishouden. En helaas, hiervoor verwacht de vrouw volwaardig werk. Je koffiemok bovenóp de vaatwasser telt niet, die moet erin, heren.