Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Breaking: advocaten Marengo-kroongetuige Nabil B. trekken zich terug

Kroongetuige Nabil B. zit zonder verdediging. Dat maakte hij vandaag bekend. Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong hebben de zaak naast zich neergelegd.

Nabil B.

Het nieuws werd door Nabil B. zelf naar buiten gebracht. Volgens de Marengo-kroongetuige zouden Schouten en De Jong hem een week geleden hebben medegedeeld niet meer als advocaat op te treden. Het is nog onduidelijk waarom de raadslieden zich teruggetrokken hebben. Nabil B. is naar eigen zeggen bereid om nader in te gaan op de kwestie, maar alleen achter gesloten deuren. Dit 'in verband met de veiligheid.'

Peter Schouten heeft inmiddels bevestigd dat hij niet langer de advocaat van B. is. Onno de Jong ontkent noch bevestigt het nieuws.

Marengo

Nabil B. is kroongetuige in het megaproces Marengo, dat draait om een zestal liquidaties en een aantal pogingen daartoe. Het OM verdenkt de mocro maffia ervan daarvoor verantwoordelijk te zijn. Onder andere Ridouan T. en Saïd R. zouden volgens het Openbaar Ministerie de leiding hebben over de criminele organisatie.

Ook vandaag zou een Marengo-zitting zijn, waarbij Nabil B. gehoord zou worden. In plaats daarvan bracht hij het nieuws over de terugtrekking van zijn advocaten.

Moord op Derk Wiersum

Feit is dat B. een cruciale rol speelt in het megaproces. Belangrijk onderdeel in de zaak zijn belastende verklaringen van B. Als kroongetuige sloot hij een deal met het OM. Hij was naar eigen zeggen voor zijn arrestatie onderdeel van Ridouan T's organisatie, maar vreesde voor zijn leven na betrokkenheid bij een mislukte liquidatiepoging waarbij de verkeerde werd vermoord. In ruil voor strafvermindering doet hij nu een boekje open over het reilen en zeilen van onder meer Ridouan T. en Saïd R.

Een zeer risicovolle zet, zo lijkt het. Kort nadat Nabil B. een overeenkomst aanging met justitie werd zijn broer Reduan B. geliquideerd. Niet veel later kwam zijn advocaat Derk Wiersum door moord om het leven en tot slot werd ook B's vertrouwenspersoon Peter R. de Vries in koele bloede geliquideerd. Marengo-verdachten Ridouan T. en Saïd R. worden echter niet officieel verdacht van betrokkenheid bij dat drietal fatale aanslagen.

Nieuws
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots