Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Monique Smit walgt van Kinderboekenweek-schrijver: 'Vreselijk om dit te lezen'

In aanloop naar de Kinderboekenweek is er ophef ontstaan over een van de schrijvers. Monique Smit is woest - en vele mensen op sociale media met haar.

Kinderboekenweek

Elk jaar wordt de Kinderboekenweek gehouden, om vooral jonge kinderen aan te sporen wat vaker een boek op te pakken. In 2023 staan de evenementen gepland op 4 tot en met 15 oktober. Vaste prik is altijd de presentatie van het Kinderboekenweekgeschenk, komende editie geschreven door Sanne Rooseboom.

Echter presenteerde de organisatie ook enkele andere namen van mensen die een bijdrage gaan leveren komende Kinderboekenweek, waaronder die van Pim Lammers. De 29-jarige schrijver heeft de opdracht gekregen een passend gedicht aan te leveren. Maar juist over deze schrijver is ophef ontstaan op sociale media.

'Pim, je bent een viespeuk!'

Lammers publiceerde zijn eerste prentenboek, Het lammetje dat een varken is, in 2017. Het boek wordt bestempeld als 'het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek' en leverde Lammers een Zilveren Griffel op.

Maar dat de schrijver ook hele andere stukken heeft geschreven in het verleden, is duidelijk geworden nadat Monique Smit over Lammers begon te posten op social media.

Op Instagram plaatste de zangeres een stukje uit een van Pims verhalen, over een voetbaltrainer en een voetballertje. Uit dat verhaal: "De trainer schrikt niet, trekt zijn hand ook niet terug maar maakt van de zachte kneep een ritmisch bewegen." Wat volgt zijn andere zinnen waarin seksuele handelingen worden beschreven.

"Jasper is een D-pupil. En dus niet ouder dan 12 jaar", staat er als commentaar bij het screenshot van Pims verhaal. "(...) En deze Pim Lammers leest dus ook voor aan kinderen en mag nu dus het gedicht voor de Kinderboekenweek schrijven. Pim, je bent een viespeuk!"

Reactie Kinderboekenweek

Monique is bovendien kwaad omdat haar reacties onder berichten van de Kinderboekenweek weggehaald zouden worden. Net als reacties van andere mensen die uitleg eisen. "Als moeder van 2 jonge kids vind ik het vreselijk om te lezen wat hij heeft geschreven. Hier zouden alle ouders van op de hoogte moeten worden gebracht", aldus Monique Smit. "Ik neem aan dat je als organisatie toch eerst goed research doet voordat je met iemand gaat samenwerken!"

De organisator van de Kinderboekenweek, De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), heeft inmiddels gereageerd op de boze berichten van Smit. Zij heeft de reactie vervolgens gedeeld op Twitter.

In het bericht geeft de CPNB aan dat het een hele bewuste keuze is geweest Pim Lammers het gedicht te laten schrijven. "Zijn kinderboeken gaan over een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn", aldus de stichting.

'Schokken en schuren'

Verder: "Het is de CPNB bekend dat Lammers naast kinderboeken ook voor volwassenen schrijft. Het betreft hier verhalen die ook in literaire tijdschriften zijn afgedrukt en die soms schokken en schuren. Zoals het verhaal, over een jongen en zijn trainer, waarover nu commotie is ontstaan. Het verhaal is gebaseerd op ervaringen uit de jeugd van een bekende van Lammers. Hij schreef dit verhaal in 2015, geruime tijd voor zijn eerste kinderboek verscheen, en hij betrekt het op geen enkele manier in zijn werk voor kinderen."

De CPNB laat weten voor Lammers gekozen te hebben op basis van zijn werk als kinderboekenschrijven. "En staat", vervolgt de organisatie, "ook na de recente sociale media kritiek, achter die keuze."

'Sprakeloos'

Monique kan niks met die uitleg. Ze vindt het onbegrijpelijk dat de Kinderboekenweek überhaupt in zee is gegaan met Lammers, en ook achter de schrijver blijft staan. "Zojuist deze reactie gekregen @KBweek", staat er bij bovenstaand bericht van de CPNB. "Oftewel, het boeit ze niet en we doen er lekker niks mee. Sprakeloos #pimlammers #Kinderboekenweek."

Nieuws
  • Twitter, Instagram, D&D, Roddelpraat
  • EM-Press/Patrick van Emst / Brunopress.nl