Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gebruik je verf op terpentinebasis of waterbasis?

Of je nou een echte klusser bent of niet – waarschijnlijk ben je er wel van op de hoogte dat er twee soorten verf zijn: verf op terpentinebasis en verf op waterbasis. Maar weet je ook wat de verschillen zijn qua toepassing en duurzaamheid? Voor het gemak staan de belangrijkste eigenschappen van beide soorten verf hieronder op een rij. Zo weet jij bij de volgende klus zeker welke verfsoort je nodig hebt.

Verf

Wat is verf op terpentinebasis?

Deze eerste verfsoort wordt ook wel terpentineverf, terpentinegedragen verf of alkydverf genoemd. De verf is verdund met terpentine en zorgt voor een slijtvast resultaat. De meeste verfsoorten op terpentinebasis hebben daarnaast een mooie glans. De Sikkens Rubbol XD High Gloss is hier een goed voorbeeld van. Helaas bevat terpentineverf wel veel chemicaliën en heeft het een sterke geur.

Wat is verf op waterbasis?

Andere benamingen voor deze tweede verfsoort zijn watergedragen verf en acrylverf. Zoals de naam al aangeeft, wordt de verf verdund met water in plaats van terpentine. De glansgraad is hierdoor lager. Daarnaast bevat verf op waterbasis minder chemicaliën, is het geur arm en kun je het gemakkelijk van je handen wassen.

Welke verf voor welke klus?

Er is eigenlijk maar één hoofdregel die je moet onthouden: bij buitengebruik kies je terpentineverf en bij binnengebruik kies je watergedragen verf. Buiten krijg je te maken met allerlei weersinvloeden. Met name vocht heeft veel invloed op een geschilderd oppervlak. Buitenverf op terpentinebasis is super sterk en zal niet zomaar verweren. Wanneer je binnen aan de slag gaat, is het beter om verf op waterbasis te gebruiken. Deze verfsoort is door het gebrek aan terpentine een stuk aangenamer en veiliger in gebruik. Het bevat minder schadelijke stoffen en er blijft minder lang een vervelende geur in huis achter.

Duurzaamheid & milieu

Wat betreft duurzaamheid kun je kijken naar twee aspecten: de levensduur en milieubelasting. Watergedragen verf is veel milieuvriendelijker dan terpentineverf. Toch kun je voor het schilderen van tuinhuisjes, schuttingen en buitenmeubels vaak beter kiezen voor buitenverf op terpentinebasis. Deze verf gaat namelijk veel langer mee in de buitenlucht en is op dit vlak duurzamer. In beide gevallen is het belangrijk om te kiezen voor een verf van hoogwaardige kwaliteit. Voor een optimale levensduur moet je de verfsoort bovendien combineren met een geschikte grondverf.

Kan watergedragen verf over terpentineverf?

Als je het materiaal goed voorbereidt, kun je watergedragen verf prima over een laag terpentineverf aanbrengen en vice versa. Zorg ervoor dat je het oppervlak goed opschuurt en dat je de juiste grondverf gebruikt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met deverfwinkel.nl

Lifestyle
  • deverfwinkel.nl