Gezien in glazen bal: Van Gaal maakt seizoen af bij Ajax

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: de glazen bal.
@media (max-width: 679px){#fig-65750bfa93db2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65750bfa93db2 img{#fig-65750bfa93db2 img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-65750bfa93db2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65750bfa93db2 img{#fig-65750bfa93db2 img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-65750bfa93db2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65750bfa93db2 img{#fig-65750bfa93db2 img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Edwin Struis

Met jouw permissie heb ik de glazen bal afgestoft en het komende sportjaar alvast bestudeerd. Heel erg opgewonden werd ik er niet van, omdat we in oneven jaren het gemis van een EK of WK voelen. Maar het WK voor vrouwen dan, komende zomer in Australië en Nieuw-Zeeland, hoor ik je denken? Tja, hoe zal ik dat in deze woke tijden eens aanvliegen? Eh, laat ik volstaan met de mededeling dat ik er mijn vakantie niet voor zal verzetten.

Laten we maar snel overschakelen naar het echte voetbal. Jij als Feyenoord-fan denkt vast dat de Rotterdammers de koppositie in de eredivisie vast zullen gaan houden in combinatie met een plek in de Europa League-finale. Ben ik warm? En weet je: ik geef ze best een kans om weer eens kampioen te worden. Bij Ajax blijft het rommelen rond Alfred Schreuder die veel te weinig rugdekking krijgt van het bestuur. De oorlog met Daley Blind heeft hij dan wel gewonnen, maar er liggen nog veel te veel obstakels op hem te wachten. Het zou me niet verbazen als hij het einde van het seizoen niet haalt.

In Ruud van Nistelrooij heb ik iets meer vertrouwen, maar die heeft dan weer de pech dat ie het vanaf nu zonder Cody Gakpo moet doen. Een fikse aderlating, op eredivisieniveau, voeg ik er snel aan toe, want de top van de Premier League lijkt me iets te hoog gegrepen voor onze WK-topscorer. Op die drie goals na bracht hij veel te weinig voor een speler die het bij Liverpool wil gaan maken. Hij treft het dat de club van Klopp & Van Dijk een beroerde eerste competitiehelft achter de rug heeft, dus elke aanwinst is er één, maar ik vraag me af of Gakpo niet verzuipt in die intense en veeleisende strijd. Hij zal niet de eerste landgenoot zijn voor wie de Noordzee-oversteek iets te hoog gegrepen is.

In maart grijpt Ronald Koeman weer de teugels van Oranje, dat stelt me wel gerust na het WK-echec. Oké, de persconferenties zullen qua amusement iets naar beneden worden bijgesteld, maar van de knuffelseances van Louis van Gaal werd ik uiteindelijk ook onpasselijk. Verwacht je nog een nieuw laatste kunstje van hem trouwens, anders dan de film Louis 2? Hij zat natuurlijk al tijdens het WK te flirten met België, maar ik sluit een terugkeer op clubniveau ook niet uit. Mocht Schreuder werkelijk met pek en veren Amsterdam uitgejaagd worden, dan behoort een rentree van Louis tot de mogelijkheden. Met slechts één eis: dat de Johan Cruijff Arena een andere naam krijgt...

Micha Jacobs

Heb je het gerucht gehoord dat Louis van Gaal een aardig appartementje in Noordwijk heeft gekocht? Voor het schamele bedrag van iets meer dan 8 miljoen euro? Dat doe je niet als je niet van plan bent om de komende jaren vaker in Nederland te zijn dan in de afgelopen jaren. Ja, ‘om dichter bij de kleinkinderen te zijn’, maar dat gelooft natuurlijk niemand. Maakt hij het seizoen af als trainer in de Arena? Dat denk ik niet. Ik zei tijdens het WK al dat hij zomaar eens zou kunnen plaatsnemen in de bestuurskamer van Ajax, zeker nu Danny Blind heeft aangegeven niet meer terug te keren als commissaris in Amsterdam (en dan heb ik het niet over de politie), dus dat scenario wordt alleen maar waarschijnlijker nu. Daar heb ik geen glazen bal voor nodig.

Glazen ballen, wat heb je er eigenlijk aan? De afgelopen drie kocht ik voor 4,95 euro op Alibaba.com en je wilt niet weten wat ik daarin zag. Het ging van piepkleine Chinezen die bij gebrek aan kleiduiven maar op elkaar begonnen te schieten tot de nieuwe Noorse volkssport, røndjekrupen, een variant op de oud-Hollandse atletiekvorm 100 meter kruipen, dus het waren waardeloze dingen. Goedkoop is duurkoop, zeg maar.

In die van dit jaar zie ik dat Oranje deze zomer in eigen huis de Nations League gaat winnen en dat Jutta Leerdam in maart tijdens de WK afstanden het ijs van Thialf laat smelten, omdat ze geen ererondje maakt in haar schaatspak, maar in bikini. Dus ja, ook deze glazen bal kan ik maar beter bij het grofvuil zetten, al blijft de wens natuurlijk de vader van de gedachte. Mag dat anno 2023 trouwens nog, bewondering hebben voor een paar wonderschone benen zonder voor seksist te worden uitgemaakt? Cody Gakpo heeft ook een paar uitstekende poten, maar geef mij toch maar die van Jutta Leerdam.

Maar genoeg daarvoor: ik ben blij dat de eredivisie dit weekend weer wordt hervat, al voelt het meer als het begin van een nieuwe competitie dan als een herstart. Het seizoen maakte een WK-stop van bijna twee maanden, dat is bijna net zolang als de zomerstop tussen twee seizoenen. Het is bij mij zelfs zo naar de achtergrond verdreven dat ik onlangs bij de oefenwedstrijd Feyenoord-Emmen (5-0) even dacht: speelt Emmen nou in de eredivisie of niet? Antwoord: ja, maar als het niet zo was geweest had ik het ook geloofd. Dus: snel weer beginnen voordat ik ook bijna vergeet dat Feyenoord koploper is. Daar kan zelfs Louis van Gaal niks aan doen, gelukkig.