Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verdediging van Ridouan T: 'In feite werd het martelen uitbesteed aan Dubai'

Het 'monsterproces' Marengo is weer van start gegaan. Aan het woord is de verdediging van hoofdverdachte Ridouan T., bestaande uit advocaten Inez Weski en kantoorgenote Susanne Boersma.

Ridouan T.

Marengo draait om een zestal liquidaties en een aantal pogingen daartoe. Het OM verdenkt de mocro maffia - met Ridouan T. als vermeend kopstuk - ervan daar verantwoordelijk voor te zijn.

In De Bunker in Amsterdam, een extra beveiligde rechtszaal, is advocate Inez Weski de komende dagen aan het woord. Telegraaf-journaliste Saskia Belleman doet live verslag van de zitting. Vandaag lijkt vooral het proces rondom de opsporing, arrestatie en overdracht aan Nederland van haar cliënt Ridouan T. centraal te staan. Volgens Weski zijn hierbij zo veel regels overtreden, dat er een streep door T's vervolging moet. En zo niet, dan zou de gang van zaken wat Weski betreft moeten leiden tot "aanzienlijke strafvermindering".

Marteling

Ridouan T. stond al een tijdje op de Most Wanted-lijst in Nederland, toen hij eind 2019 werd opgepakt in Dubai. Weski stelt dat T. toen door agenten is gefolterd en gemarteld. In 2020 zei T. in een verklaring aan EenVandaag het volgende:

"In Dubai werd mij, terwijl ik plat op de grond lag, een pistool op het hoofd gezet. De agenten vertelden dat ze opdracht hadden gekregen om mij dood te schieten. Daarna ben ik helemaal in elkaar getrapt."

Ook stelde hij dat hij "werd vastgehouden in een kamer met vrieskou en bewerkt met elektroshocks."

'Martelen werd uitbesteed'

Als Weski's kantoorgenote Susanne Boersma aan het woord komt, stelt zij dat "het martelen in feite werd uitbesteed aan Dubai", waarna T. in Nederland "verder gepijnigd en vernederd" werd.

De Nederlandse autoriteiten zijn hier tekortgeschoten, stelt Boersma. Ze hebben er volgens haar niks aan gedaan om T. te helpen, maar zijn slechte behandeling juist "gevoed en uitgelokt."

'Marokko wilde Ridouan T. ook'

Marokko heeft volgens Boersma ook gevraagd om uitlevering van Ridouan T. Dit verzoek zou echter ter zijde zijn geschoven, stelt de advocate. Het Openbaar Ministerie heeft volgens Boersma de soevereiniteit van de Verenigde Arabische Emiraten en het vertrouwensbeginsel tussen staten geschonden. In haar optiek zou dat moeten leiden tot niet-ontvankelijkheid van het OM. In andere woorden: door de gang van zaken zou het Openbaar Ministerie volgens de advocate niet gerechtigd zijn de zaak bij de rechter aanhangig te maken.

Misdaad
  • de Telegraaf, EenVandaag
  • Politie.nl