Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zien: klimaatmannetje verstoort uitvoering in Concertgebouw, wordt eruit gebonjourd

Het houdt niet op, niet vanzelf...

Concertgebouw

Talkshowtafelplakkers, schilderijstickers en soepgooiers. Houdt het nog een keertje op? Neen, luidt het antwoord. Want naast deze nieuwe vormen van radicaal klimaatactivisme is er nog een variant opgestaan: de roeptoeter.

Zoveel werd gisteravond duidelijk in het Concertgebouw in Amsterdam. Want terwijl het publiek aandachtig luistert naar Verdi’s Requiem, springt er ineens iemand van z'n stoel om aandacht te vragen op te eisen voor de klimaatcrisis. Niet in gesprek gaan met je medemens, maar ontregelen, saboteren en een monoloogje opdreunen.

'Fuck off!'

Het Concertgebouw keurt de actie af. En datzelfde kan gezegd worden van veel van de aanwezige muziekliefhebbers. Op het moment dat de klimaatmeneer zijn riedeltje de zaal in begon te toeteren, klonken er kreten als "Fuck off, jongen!" en een hoop boegeroep. Toen hij na een paar seconden van zijn stoel werd getrokken en de zaal uit werd gewerkt, klonk een luid applaus. De activist ging daarbij nog onderuit, tot groot genoegen van het publiek.

Extinction Rebellion

De actie werd op het moment zelf via een livestream uitgezonden op het Twitter-account van Extinction Rebellion. De actiegroep eiste de verstoring op met de woorden: "We zitten midden in een klimaatcrisis en wij zijn als het orkest op de Titanic dat rustig blijft spelen terwijl het schip al aan het zinken is."

Nieuws
  • AD, Thomas van Groningen
  • Pro Shots / Koen Laureij