Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rond de 100 Extinction Rebellion-leden aangehouden bij demonstraties

Bij demonstraties van klimaatgroep Extinction Rebellion zijn zo’n 100 mensen aangehouden. In verschillende steden gingen de deelnemers onder het motto ‘Lenterebellie’ de straat op. Dat dezen ze als een ‘zwermende, bewegende blokkade’, en deels zonder kleren aan.

Rond de 100 Extinction Rebellion-leden aangehouden bij demonstraties

De activisten werden overal in Nederland aangehouden, voornamelijk omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Vooral in Utrecht was het raak, waar ze op de maliesingel ingesloten werden door de mannen in blauw, die de demonstranten vervolgens in busjes naar het bureau stuurden. Een ander deel gebruikte de unieke strategie waarbij ze zichzelf aan de grond vastlijmen. Daar was de politie echter op voorbereid, dus werden de deelnemers van de vloer geschraapt en alsnog getransporteerd.

Uit de kleren in Amsterdam

Ook in de hoofdstad werd een aantal mensen aangehouden. Daar waren zo’n 80 mensen (sommigen deels uitgekleed) op de been, waarvan het grootste deel op de vlucht sloeg zodra de politie in beeld kwam. Zo’n twintig stuks die graag door wilden protesteren, werden door de agenten naar een ander stukje stad getransporteerd. Daar konden ze hun protest voortzetten.

Het idee van de actie was om aandacht te vragen voor het klimaat. “We eisen dat de overheid de klimaatnoodtoestand uitroept, daarom hebben we dit vandaag zo aangepakt”, vertelde een woordvoerder.

Morgen zetten ze de show weer voort. Dan gaat de actiegroep in Arnhem, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Alkmaar, Deventer en Roermond de straat op.

Nieuws
  • telegraaf.nl
  • ProShots