Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ja hoor, daar gaan we: gekkie lijmt kop vast aan schilderij Vermeer

Klimaatstickers slaan ook toe in Nederland. Na de plakgast bij Jinek nu ook schilderij 'Meisje met parel' doelwit van activisten.

Vermeer

Actievoerders wereldwijd hebben nieuwe manieren gevonden om hun mening aan anderen op te dringen: zichzelf vastlijmen (aan tafels en schilderijen) en kunstwerken bekladden met soep (tomatensoep lijkt het meest populaire wapen).

Dat leek vooral te gebeuren in het buitenland, bijvoorbeeld in Londen, waar activisten een blik soep over de Zonnebloemen van Van Gogh kieperden en zichzelf vastlijmden. Maar inmiddels heeft Nederland ook kennisgemaakt met deze nieuwe trend.

Hoofdplakker

Tijdens talkshow Jinek lijmde iemand zich vast aan een tafel. Activist Jelle de Graaf wilde niet in gesprek gaan met presentator Beau, maar koos in plaats daarvan voor een tube lijm en een warrige monoloog. Niet veel later werd hij afgevoerd.

En vandaag was het in Den Haag weer raak. Een activist van Britse actiegroep Just Stop Oil lijmde in het Mauritshuis zijn hoofd vast aan het wereldberoemde werk van Vermeer genaamd 'Meisje met Parel'. Een mededader goot vervolgens nog een blik soep over hem heen en plakte zijn eigen vuist aan de muur naast het schilderij.

Drie mensen zijn gearresteerd wegens "openlijke geweldpleging tegen goederen". Naar verluidt is het schilderij zelf niet beschadigd geraakt dankzij een beschermende glaslaag.

Het museum heeft een reactie gegeven op het incident: "Kunst is weerloos en het proberen te beschadigen ten bate van welk doeleinde dan ook wijst het Mauritshuis ten zeerste af."

Nieuws
  • NOS, AD
  • Pro Shots / Remko Kool