Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Braken voor knaken: kliniek zoekt professionele overgever

Iemand nog op zoek naar een bijbaantje?

Braken

De een is stukadoor, de ander slager en nog weer iemand anders vult de schappen bij de plaatselijke grootgrutter. En zo proberen we allemaal onze eigen broek op te houden. Soms komen er echter vacatures voorbij met de wat meer bijzondere en exotische baantjes. Zoals deze.

Een instelling is namelijk op zoek naar een 'vaste overgever'. Een kotser, in de meest professionele zin van het woord. De oproep werd geplaatst door Kindt Clinics, een Amsterdamse GGZ-kliniek.

Nekken om de portemonnee te spekken

Waarom de Amsterdamse kliniek dan zoekt naar een galspuwer? Dat zit zo: bij de GGZ-instelling kunnen mensen terecht die kampen met allerlei soorten fobieën. Lui die doodsangsten uitslaan bij het zien van spinnen, bijvoorbeeld. Op hun website staat zelfs een kleine opsomming van veelvoorkomende zaken waar mensen een irreële angst voor kunnen ontwikkelen: honden, hoogtes, prikken, liften, insecten, autorijden, kleine ruimtes, muizen en ratten.

Maar wat er niet bijstaat, maar wat desondanks de reden is voor de bijzondere oproep, is de angst voor kots en kotsende mensen, ofwel emetofobie. Zo'n één à twee maal per maand wordt er iemand die daaraan lijdt behandeld bij Kindt Clinics. Dit gebeurt dan via de memrec methode, een soort exposure therapie - iemand blootstellen aan hetgeen waar hij bang voor is - in combinatie met medicijnen.

En dat blootstellen, dát is waar de professionele overgever in beeld komt. De oude is namelijk gestopt, waardoor de kliniek de vacature opnieuw moet invullen. Vergoeding: 50 euro per braakje. Meer een bijbaan dan een fulltime job dus.

Volgens de kliniek is het "belangrijk dat degene die we selecteren geen geschiedenis heeft met een eetstoornis of bijvoorbeeld zelf een angst of obsessie heeft voor overgeven." Voor de rest: solliciteer maar raak en braak!

Bizar
  • NRC
  • iStock