Nee, hij zit geen hele dagen op het toilet. Gemiddeld pleegt John Chmiel uit het Canadese Ontario één keer per dag een grote boodschap. Maar: hij is professioneel poepdonor. Bloeddonoren zijn er te over, maar mensen die hun drol willen afstaan aan het ziekenhuis zijn er maar weinig.
Sinds een aantal jaar wordt er steeds meer gebruik gemaakt van zogeheten poeptransplantaties. Dat is een ingreep waarbij gezonde uitwerpselen worden geïmplanteerd in de darmen van iemand met een darmziekte. Door de gezonde poep kan de darmflora en dus de stoelgang van een ziek persoon herstellen.
"Het gaat mij niet zozeer om het geld, maar wel om de levens die verbeterd en gered kunnen worden", vertelt Chmiel. Hij vangt dagelijks zijn excrementen op en deze brengt hij met spoed naar het ziekenhuis. "Daar ontdoen we het in het lab van overbodige afvalstoffen en stoppen we de poep in een capsule voor een patiënt", vertelt dokter Michael Silverman van het St. Joseph Hospital in London (Canada). Naast darmaandoeningen, wordt er ook onderzoek gedaan naar het doen van poeptransplantaties bij patiënten met darmkanker.
Ook in Nederland kun je je opgeven als poepdonor bij de Nederlandse Donor Feces Bank. Daar verdien je er waarschijnlijk niet je boterham mee. De Canadese profpoeper John Chmiel verdient met zijn drekstoffen zo'n 50 dollar per dag. Voor je kan doneren moet je wel een strenge selectieprocedure doorstaan. Gemiddeld kan slechts 3 procent van de mensen die zich opgeeft voor het doneren van poep ook daadwerkelijk aan de slag als donor.
- CBC
- St. Joseph’s Health Care London