Minister Dilan Yesilgöz heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer, met daarin een lijst van voorgestelde prijsverhogingen van de verkeersboetes. De bedragen gaan volgend jaar met ongeveer 8,6 procent omhoog, als de Kamer ermee akkoord gaat.
Ter vergelijking: dit jaar stegen de prijzen met 2 procent, en in 2021 stegen de verkeersboetes met 1,6 procent. Een aantal voorbeelden van de voorgestelde verhogingen:
Door rood rijden
2022: 250 euro
2023: 280 euro
Met telefoon op de fiets
2022: 140 euro
2023: 150 euro
Bellen achter het stuur
2022: 350 euro
2023: 380 euro
Inflatie
De reden voor de forse stijging dit jaar is de aanhoudende inflatie. Die wordt deels veroorzaakt door de inval van Rusland in Oekraïne. Maar nu heeft Yesilgöz dus besloten die torenhoge inflatie ook in de boetes door te berekenen. Het ministerie vindt dat dat nodig was. Anders zouden boetes in vergelijking met de normale kosten voor levensonderhoud ‘in feite goedkoper’ worden. En dat was niet de bedoeling. Het ministerie laat verder weten dat zij de forse stijging ‘niet onrechtvaardig’ vinden. “Zolang je je aan de regels houdt, hoef je de kosten ook niet te maken”, aldus een woordvoerster.
Uitzondering
Er is bij enkele boetes voor gekozen om de prijs niet volledig op te krikken. Het gaat hier om verkeersboetes waarbij de prijs boven de 450 euro uit zou komen. Boetes boven de 450 euro vallen namelijk onder het strafrecht.
'Heks'
Dat de voorgenomen verhogingen niet bij iedereen in de smaak zouden vallen, was te verwachten. De kritiek luidt dat dit mensen die al problemen hebben nóg verder in de problemen helpt. Deze manier voor de overheid om extra geld binnen te harken, zou te makkelijk zijn. Luie politiek, zogezegd.
Ook bij VI werden de plannen van Yesilgöz besproken. Tafelgast Özcan Akyol noemde de VVD-minister 'een harteloze heks'. Akyol: "Je zou toch kunnen zeggen: Jongens, het is een ongewoon jaar. Inflatie. Mensen hebben meer energiekosten, boodschappen zijn duurder. Laten we empathisch zijn als kabinet en zeggen van 'dit jaar gaan de boetes niet omhoog'."
De schrijver en columnist schetst een situatie van iemand die al weinig verdient, en vervolgens een torenhoge boete krijgt. "Dat is catastrofaal." Genee haalt aan dat de minister het de verantwoordelijkheid van de burgers vindt: houd je aan de regels, dan hoef je ook niet te lappen.
Derksen snapt het punt van Eus wel. "Ze moeten ferme beslissingen nemen op de punten waar ferme beslissingen genomen moeten worden. Maar om nou een bekeuring duurder te maken, dat heeft geen enkel nut."
- T&W
- Pro Shots / Koen Laureij