Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Supermarktmoordenaar' Appie A. na levenslang mogelijk weer op vrije voet

Nabestaanden zijn geschrokken dat Appie A., die in 1990 supermarktmedewerkers vermoordde, mogelijk toch weer wordt vrijgelaten.

gevangenis

Sinds 1994 zit Appie A. vast. Levenslang was het vonnis destijds. Nu krijgt de 'Albert Heijn-moordenaar' mogelijk toch proefverlof, meldt de podcast Appie van het AD en De Gelderlander.

Bij een overval op 14 mei 1990 op een Albert Heijn-filiaal in Oosterbeek worden twee personeelsleden geëxecuteerd en een derde meerdere keren in de rug geschoten. Die raakt hierdoor invalide. Appie A. vlucht naar Chili, waar hij uiteindelijk wordt vastgezet. In 1994 wordt hij uitgeleverd aan Nederland. Daar krijgt hij levenslang.

Nabestaanden van de slachtoffers hebben nu van het ministerie van Justitie en Veiligheid te horen gekregen dat Appie wellicht toch terugkeert naar de maatschappij. Op voorbereiding van zijn proefverlof zou hij nu zijn overgeplaatst naar een tbs-kliniek. In de podcast Appie doen de nabestaanden hun verhaal om vrijlating te voorkomen.

Gratie verlenen

Volgens de podcast zou het uiteindelijke doel zijn om Appie A. gratie te verlenen – erg zeldzaam bij moordenaars die tot levenslang veroordeeld zijn, maar niet onmogelijk. Zo kwam ook de zesvoudig moordenaar van de cafémoord in Delft onlangs met gratie vrij. Sinds 2017 is levenslang niet meer levenslang. Na 25 jaar gevangenisstraf wordt opnieuw beoordeeld of een veroordeelde weer achter de tralies vandaan mag komen.

Misdaad
  • Nu.nl, RTL Nieuws
  • ProShots