Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rechtbank: inzet van criminele burgerinfiltrant 'Bokito' was rechtmatig, celstraffen tot 7 jaar

Er is veel te doen geweest rondom de drugs-, wapenhandel- en witwaszaak Vidar, met name door de inzet van een criminele burgerinfiltrant. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de inzet van A-4110, alias Bokito, rechtmatig was. Er zijn celstraffen tot 7 jaar uitgedeeld.

Bokito

Afbeelding ter illustratie

"Het kan de toets der kritiek volstaan. Verdachten zijn niet in hun belangen geschaad", aldus de uitspraak van de rechter. De afgelopen tijd moesten er tientallen verdachten voorkomen in de zaak Vidar. Vandaag werden er gevangenisstraffen opgelegd, variërend van een paar maanden tot zeven jaar. Daarnaast zijn er taakstraffen uitgedeeld en verdachten vrijgesproken.

Drugshandel en meer

Vidar draait vooral om drugshandel vanuit Friesland naar Finland, Ierland en Australië, en witwassen. Zo heeft de politie op 2 maart 2020 een busje staande gehouden op de A7, net voor het de grens met Duitsland zou bereiken. Het vervoerde zeker 100 kilo amfetamine, in straattaal: speed, bedoeld voor Finland en daarginds op straat zo'n 700.000 euro waard.

Ook legden agenten bij huiszoekingen beslag op vuurwapens, pepperspray, blokken hasj, een woning, dure auto’s en horloges, en een ton aan cash. De acht opgepakte mannen - van wie sommige banden zouden hebben met of lid zouden zijn van de Hells Angels en satellietclub Red Devils - werden direct verdacht van internationale handel in drugs, witwasserij en deel uitmaken van een criminele organisatie.

In de twee jaar daarna kwamen nog veertien mannen vast te zitten.

Bokito

Later wordt duidelijk dat de politieoperatie geslaagd is met dank aan een infiltrant: A-4110, alias Bokito. Deze 'mol' is een inmiddels 67-jarige oud-crimineel uit Leeuwarden, die tegen betaling infiltreerde in de Friese organisatie die zich bezigde met drugshandel en dergelijke.

Uit een pro-formazitting in Leeuwarden bleek later dat hij daarvoor tussen de 50 en 70 euro per uur opstreek. Tot 22 juli 2020 heeft hij in elk geval 77.060 euro in de knip. Inmiddels zou dat zijn opgelopen tot bijna 100.000 euro.

Kritiek

Bokito hield zich onder meer bezig met pseudo-aankopen - doen alsof hij iets wilde kopen om bewijs te verzamelen. Ook zou hij de verdachten onder druk hebben gezet, zo luidt de kritiek op de inzet van de infiltrant. "Hij bleef komen en bellen", aldus een van de veroordeelden volgens de Telegraaf. "Hij leek een grote man." De rechtbank oordeelde vandaag echter dat de inzet van de burgerinfiltrant rechtmatig was. De veroordeelden hielden zich volgens de rechter al langer bezig met criminele activiteiten en zijn niet geworven door Bokito.

Misdaad
  • Leeuwarder Courant, de Telegraaf
  • iStock, Alexey Emelyanov