Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

In deze gemeente wonen de meeste hufters

Hoe scoort jouw gemeente?

aso

Kijk eens aan, aan dit soort onderzoeken hebben we tenminste wat. RTL Nieuws heeft uitgezocht in welke gemeente de meeste hufters wonen. Dit meten ze aan de hand van het aantal zogenoemde hufterboetes per 1000 inwoners.

Jouw gemeente opzoeken? Dat kan hier.

Hufterboetes

Wat zijn hufterboetes? RTLNieuws koos 175 verschillende soorten gedrag dat als huftergedrag omschreven kan worden en telde het aantal boetes voor deze ergernissen. Het niet opruimen van hondenpoep, achterlaten van afval op straat, rechts inhalen, fout parkeren, geluidsoverlast… Het is volgens RTL allemaal huftergedrag. Daar kunnen wij ons best in vinden.

Wat bleek? Geen enkele gemeente is huftervrij. Maar ach, het Paradijs vind je dan ook niet op aarde. En al helemaal niet in Amsterdam en Tilburg, zo blijkt uit de cijfers. In 2021 wisten de inwoners van de gemeente Amsterdam 75 hufterboetes per 1000 inwoners te scoren. Tuig. Gemeente Tilburg staat op nummer twee. Hier werden 70 hufterboetes per 1000 inwoners uitgedeeld.

Maar waar moet je dan naartoe verhuizen als je zo min mogelijk hufters wilt tegenkomen? Wij presenteren: het idyllische Twentse Tubbergen. In deze gemeente werden slechts 0,7 hufterboetes per 1000 inwoners uitgedeeld. Dichterbij de hemel ga je niet komen.

Tubbergen

Wat vind je zoal in de gemeente Tubbergen? Wel, de plaats Tubbergen natuurlijk! Dit prachtige dorpje ligt aan de grens met Duitsland en barst van de cultuur.

Er staat bijvoorbeeld een standbeeld. En er is een natuurreservaat in de buurt! Daar kun je dus heerlijk wandelen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je een hufter tegenkomt. De 21,000 inwoners van Tubbergen kregen in 2021 gezamenlijk namelijk maar 15 hufterboetes voor de kiezen.

Cultuur in Tubbergen: het standbeeld | Foto: Berteun Damman

Huftergemeentes

Wat maakt een Tubbergen nu anders dan Tilburg? Volgens de politie ligt dit vooral aan lokaal beleid. De lokale politiek, politie en het Openbaar Ministerie kiezen hoe de capaciteit wordt ingezet en beboeten zo meer of minder hufters.

De gemeente die er het hardst op achteruit ging in het afgelopen jaar is Enschede. In 2021 werden hier maar liefst 3,5 keer meer boetes uitgeschreven dan in 2020. De Overijsselse gemeente staat inmiddels op plek zes van de lijst van gemeentes met de meeste hufterboetes.

Dit is te verklaren, zegt de gemeente. De binnenstad liet al weinig auto’s toe, maar sinds 2021 mogen ook brommers niet meer door het centrum rijden. Koppel dat aan een nieuw camerasysteem met kentekenherkenning in de binnenstad, en tja. Dan volgen er meer boetes. Er waren dus al veel hufters in Enschede, maar nu zijn er meer geregistreerde hufters.

De prijs voor de meest beboete hufteractie gaat naar foutparkeren. Hiervoor werden in 2021 landelijk bijna 93.000 boetes uitgedeeld. Ook rijden zonder rijbewijs (22.000 boetes) en rijden over een stoep of fietspad (33.000 boetes) waren vorig jaar populair.

Nieuws
  • RTLNieuws
  • Twitter | <a href="https://twitter.com/WA_Stads3hoek">Wijkagent Kita Badloe</a>