Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Weer een man opgepakt voor ‘AirDroppen’ foto vliegtuigcrash

De man dacht even leuk mee te doen aan een TikTok-trend, ten koste van zijn medepassagiers.

Crash

Vorige week werd een achttienjarige man op Rotterdam The Hague Airport opgepakt, nadat hij een foto van een vliegtuigcrash gedeeld had met zijn medepassagiers. Gewoon een leuk grapje, dacht de snotaap. De Marechaussee vond van niet. Ook niet toen een andere man vervolgens dezelfde grap uithaalde op Schiphol.

Vliegtuigcrash

Deze tweede grappenmaker vond het, net als de eerste, grappig om foto’s van een gecrasht vliegtuig te delen met zijn medepassagiers. Dit deed hij via AirDrop, een iPhone-dienst waarmee je bestanden kunt delen met je omgeving.

Echt lachen zeg. Zit je daar met je vliegangst, te shaken omdat je straks in een dun aluminium omhulseltje op 10km hoogte de turbulentie gaat uitdagen. Krijg je vervolgens een foto van een neergestort vliegtuig, om je maar even te herinneren aan wat er zou kunnen gebeuren. Het is nog een wonder dat er niemand gillend de cabine uitgerend is.

In plaats daarvan speelden de medepassagiers juist een grote rol bij het opsporen van de verantwoordelijke dader. Zij besloten foto’s terug te sturen naar de afzender. Deze tactiek wierp zijn vruchten af. Eén passagier uit de Verenigde Arabische Emiraten greep keer op keer naar zijn telefoon, omdat hij weer een notificatie binnenkreeg. Bingo. Boeien om en afvoeren, agent.

TikTok

De man uit de Emiraten hoeft niet persé een copycat te zijn van de man uit Nederland van vorige week, meldt woordvoerder Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee. Het schijnt namelijk een heuse TikTok-trend te zijn.

“Jongeren denken misschien: dit is lachen. We hadden er ook geen ruchtbaarheid aan kunnen geven omdat het mogelijk zorgt voor kopieergedrag”, legt van Kapel uit. “Maar wij willen hiermee mensen ook waarschuwen: we tolereren dit absoluut niet en nemen het heel serieus.”

De Nederlander die vorige week opgepakt werd, mag de komende vijf jaar niet meer met Transavia vliegen. Het OM kijkt nog hoe ze de man uit de Verenigde Arabische Emiraten kunnen vervolgen. Een straf voor bedreiging zou hem een flinke boete opleveren.

Nieuws
  • AD.nl, nu.nl
  • iStock