doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Sportcolumn: 'Alleen apenpokken kunnen Ajax stoppen'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: de winnaar van het inmiddels lopende Eredivisie-seizoen.
@media (max-width: 679px){#fig-6334ff5ddb45d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6334ff5ddb45d img{#fig-6334ff5ddb45d img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-6334ff5ddb45d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6334ff5ddb45d img{#fig-6334ff5ddb45d img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-6334ff5ddb45d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6334ff5ddb45d img{#fig-6334ff5ddb45d img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Edwin Struis

Het liefst had ik je vanaf deze plek over mijn avonturen in het Schotse Livingston (I presume, hoor ik jou er meteen achteraan denken) verteld, waar ik laatst de ouverture van de Schotse Premier League bijwoonde. Staande naast de dug-out van het Tony Macaroni Stadium (nee, niet vernoemd naar die beroemde Italiaanse linksback uit de jaren zeventig, tevens de eerste buitenlandse voetballer van Livingston FC, maar naar een ordinaire restaurantketen met lauwe spaghetti) zag ik de match tegen Rangers FC zich ontspinnen tot een rugbyduel van hoog niveau. Toen Rangers-coach Giovanni van Bronckhorst me daar ontwaarde, liep hij op me af, schudde m’n hand en sprak droog: “Zo, jij ook hier?” Een kleine twee uur later was hij dolblij met de eerste drie punten, want de 2-1-zege kwam niet geheel vlekkeloos tot stand. Kwam vooral door de boomlange spits van de thuisclub, ene Joel Nouble, die niet alleen prachtig scoorde, maar de hele wedstrijd een handenbinder van formaat bleek. Zou deze publieksspeler van formaat zo aanbevelen bij Feyenoord.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Want ja, laten we het vooral eens over onze eigen eredivisie hebben, die afgelopen weekend weer van start ging. Ook doordat ik mijn deurmat vanochtend zwaar hoorde zuchten onder het gewicht van de seizoengids van Voetbal International. Ik mag er graag doorheen bladeren en me laven aan de voorspellende karakters van de verhalen. Van de achttien clubs hopen er drie op het kampioenschap, een stuk of acht op een Europees ticket (desnoods via de zesde voorronde van de Conference League) en voor de overige zeven is het seizoen al geslaagd als ze in de gids voor het seizoen 2023-2024 wederom worden opgenomen in het hoofdstuk eredivisie.

Maar het leukste verhaal blijft toch de glazen bol waarin prominente analytici al de eindstand van dit nog prille seizoen zien opdoemen. Hoewel de transferwindow nog wijd openstaat, en selecties dus nog ruimschoots verzwakt/versterkt kunnen worden, doen elf morsige witte mannen en één vrouw (de emancipatie van de voetbalwereld staat nog in de kinderschoenen) een gok waarbij het opvallend is dat niet Ajax, maar PSV het meest (zeven om vijf) genoemd wordt als landskampioen. Wellicht zijn ze tot die conclusie gekomen na het zien van de Johan Cruijff Schaal die weliswaar in een spetterende 5-3-zege eindigde voor de formatie van Ruud van Nistelrooij, maar waarin Ajax het eerste half uur dermate regeerde, dat ik zonder twijfel durf te zeggen dat de Amsterdammers hun landstitel moeiteloos gaan prolongeren. Heb jij je glazen bol al afgestoft?

@media (max-width: 680px){#fig-6334ff5ddb932 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6334ff5ddb932 img{#fig-6334ff5ddb932 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6334ff5ddb932 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6334ff5ddb932 img{#fig-6334ff5ddb932 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6334ff5ddb932 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6334ff5ddb932 img{#fig-6334ff5ddb932 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Micha Jakobs

Wie tegenwoordig nog gebruikmaakt van een glazen bol, leeft inderdaad in prehistorische voetbaltijden. In Engeland maken ze inmiddels gebruik van een supercomputer die vorige week alvast de eindstand van de Premier League voorspelde. Allemaal open deuren: Manchester City wordt kampioen, Liverpool wordt tweede en de drie promovendi – Fulham, Bournemouth en Nottingham Forest – degraderen allemaal. Verrassing! Voor Manchester United was er ook slecht nieuws: Erik ten Hag zal volgens de alwetende computer één punt minder halen dan in het afgelopen seizoen, waarin de club naast Champions League-voetbal piste. Nog zo’n verrassing!

Ik weet niet waarom we in Nederland nog geen supercomputer hebben, maar veel mis je er niet aan. Die zou namelijk dezelfde open deuren intrappen als die elf witte morsige mannen en die enkele vrouw in VI. PSV boven Ajax? Beetje dom als je naar de bankrekening van beide clubs kijkt. De club met de meeste knaken eindigt bijna altijd bovenaan, dat hoef ik je niet te vertellen. Kijk maar naar Engeland, Frankrijk en Duitsland. Natuurlijk wordt Manchester City of Liverpool kampioen (bijna evenveel geld), net als Paris Saint-Germain en Bayern München. En bij ons komt niemand in de buurt van Ajax, tenzij de selectie héél hecht is onder de douche en in de winter opeens te maken krijgt met apenpokken. Zou meteen een goed moment zijn om uit de kast te komen, om naast het kapotslaan van die waardeloze glazen bol voorgoed een einde te maken aan de voetbalprehistorie.

Maar laat ik niet de lulligste zijn. Wie er kampioen wordt? Fortuna Sittard natuurlijk. Niet omdat ik dat zo graag wil, maar omdat ik het hoop. Als Leicester City kampioen kan worden, en het nietige Union Saint-Gilloise vorig seizoen als promovendus tot de laatste dag meedeed om de Belgische titel, dan moeten er ook kansen liggen in het smalste stukje van Nederland. De Turkse eigenaar van Fortuna Sittard, Isitan Gün, heeft een voormalige Turkse superspits naar de eredivisie gelokt, Burak Yilmaz, je weet wel: Burak de beul die Oranje nog niet zo lang geleden met drie goals over de knie legde (Turkije-Nederland 4-2). Maar toen hadden we Frank de Boer nog als bondscoach, dus dat zegt niet zoveel. Maar het zegt misschien wel iets over het sprookje dat in Limburg in de maak is. Een glazen bol zou me uitlachen, een supercomputer zou op tilt slaan, maar dat is het mooie van voetbal: de hoop op een mirakel sterft als laatste. Volendam Europa in!

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws