doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Waarom je deze zomer beter voor een auto- dan vliegvakantie kunt gaan

In de lucht wordt het steeds drukker, dus dan wordt de weg steeds aantrekkelijker.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-62faf245a6c02 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faf245a6c02 img{#fig-62faf245a6c02 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62faf245a6c02 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faf245a6c02 img{#fig-62faf245a6c02 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62faf245a6c02 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faf245a6c02 img{#fig-62faf245a6c02 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62faf245a6c02 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faf245a6c02 img{#fig-62faf245a6c02 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Waarom je deze zomer beter voor een auto- dan vliegvakantie kunt gaan

Heb je net een lekkere zonvakantie naar een Grieks eiland geboekt en dan haal je de vlucht niet door de extreme drukte op Schiphol. Ai. De laatste maanden is het ontzettend druk op de diverse vliegvelden in ons land en de verwachting is dat dit de hele zomer zo zal blijven.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Personeelstekort, stakingen en de mogelijkheid om überhaupt weer op vakantie te gaan sinds het begin van corona zorgen ervoor dat je uren moet wachten voordat je door de douane bent. Kortom: laat die vliegvakantie dit jaar lekker gaan en kies voor een welverdiende autovakantie. In dit artikel lees je waarom dat zo gek nog niet is.

Vertrekken met de auto wanneer je maar wilt

Een van de grootste redenen om voor een autovakantie te gaan, is dat je kunt vertrekken wanneer je daar zin in hebt of wanneer het niet zo druk is op de weg. De plaats van bestemming wacht wel, ook wanneer je net een uurtje later besluit weg te gaan. Heb je een vlucht geboekt dan kan dit niet; je vliegtuig vertrekt gewoon zonder je als je er niet bent. Je hoeft met een autovakantie dus ook niet uren te wachten op het vliegveld en je hoeft geen vliegtuig te halen. Heerlijk! Kijk wel even naar de tijden waarop je kunt inchecken op de plaats van bestemming. Bij veel plekken, zoals (particuliere) vakantiehuisjes kun je aankomen wanneer jij dat wilt. In andere gevallen kun je vaak wel afspraken maken over de aankomsttijd.

Je kunt meenemen wat je wilt: vanuit huis en op locatie

Waar je in een vliegtuig altijd gebonden zit aan een bepaalde grootte qua koffer hoef je je daar met de auto meestal geen zorgen over te maken. Je kunt immers de hele achterbak en soms zelfs achterbank volpakken. Ga je met kinderen op vakantie? Dan kun je een dakkoffer kopen voor extra ruimte op het dak. Dat is ideaal voor een extra paar wandelschoenen, extra warme kleding of andere spullen die je niet kwijt kunt in de auto. Let natuurlijk wel even op het maximaal draaggewicht van de auto. Wat dat gewicht precies is, vind je op het kentekenbewijs van je auto. Zorg dat je daar niet overheen komt, om zo ongelukken te voorkomen. Een te zwaar beladen auto kan een gevaar zijn op de weg.

Auto huren op plek van bestemming hoeft niet

Wat ook helemaal ideaal is aan een autovakantie is dat je niet alleen de drukte op Schiphol, door sommigen ook wel Schiphel genoemd, kunt omzeilen, maar ook dat je geen auto meer hoeft te huren op de plaats van bestemming. Je neemt immers je eigen auto mee op vakantie. Dat geeft uiteraard ontzettend veel vrijheid. Je eigen auto voelt toch vaak wat fijner aan dan een huurauto die je weer compleet zonder krasjes en het liefst zonder gebruikssporen in moet leveren. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over ingewikkelde verzekeringen en bijkomende kosten. Dat scheelt weer geld én stress, want eerlijk is eerlijk: vakantie met stress is geen vakantie.

Autovakantie is goedkoper dan vliegvakantie

Net nu je dacht dat het volgende voordeel niet meer kwam: een autovakantie is over het algemeen goedkoper dan een vliegvakantie. Dat is helemaal het geval wanneer je met het hele gezin op vakantie gaat. We moeten toegeven dat de benzine- en dieselprijzen van het moment nou ook niet heel aantrekkelijk zijn, maar in de meeste gevallen ben je alsnog goedkoper uit wanneer je met z'n vieren met de auto op vakantie gaat dan wanneer je vier vliegtickets moet kopen naar de zon. En ja, van geld besparen wordt de gemiddelde Nederlander toch wel erg blij. Daar kun je weer een leuk souvenir van kopen of een avondje van uiteten gaan.

Vliegen is minder goed voor het milieu

Tot slot is het goed om te weten dat vliegen een stuk vervuilender is voor het milieu dan autorijden. Uiteraard stoot je met de auto ook de nodige gassen uit, maar dat is altijd nog minder CO2-uitstoot dan wanneer je het vliegtuig neemt. Voor een deel van de Nederlanders is dat dé reden om het vliegtuig te laten staan en om te kiezen voor een autovakantie (of bus- of treinvakantie). Wil je optimaal duurzaam reizen? Dan kun je het beste kiezen voor een treinvakantie. Met name op langere afstand is de trein het minst vervuilend. In verhouding: ga je vliegen? Dan is de totale luchtvervuiling per kilometer maar liefst tien keer hoger met het vliegtuig dan met de trein. De CO2-uitstoot van de auto is weliswaar iets meer, maar nog altijd minder dan van het vliegtuig.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws