Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Schietpartij in gayclub Oslo: 'Terreurdaad van een geradicaliseerde moslim'

Er zijn meerdere doden en gewonden gevallen bij de aanslag.

Oslo

Een man heeft vannacht in de Noorse hoofdstad Oslo het vuur geopend op het uitgaanspubliek in een gayclub. Daarbij zijn zeker twee doden gevallen, meer dan twintig mensen raakten gewond. De politie onderzoekt of de aanslag een terroristisch motief had, of wellicht een haatmisdrijf is.

Verdachte aangehouden

Het schietincident vond rond 01.15 uur plaats in de London Pub, een homobar in het centrum van de Noorse hoofdstad. Een man kwam bij de zaak aan met een tas, haalde daar een wapen uit en begon te schieten. Dat vertelt een verslaggever van de omroep NRK, die getuige was van het incident. Er ontstond paniek, mensen renden weg en zochten dekking in de kelder van het café.

Er is inmiddels een verdachte aangehouden in de buurt van de aanslag. Het gaat om een 42-jarige Noorse burger van Iraanse komaf, zo liet de politie weten in een persconferentie. De man is een bekende van de politie, die eerder werd veroordeeld voor geweldspleging. Enkele uren na de schietpartij heeft de politie meerdere huiszoekingen gedaan in Oslo. Tevens is een handvuurwapen en automatisch geweer in beslag genomen.

Vermoedelijk is de London Pub niet de enige plek geweest waar is geschoten. Ook een naastgelegen jazzcafé en een eetgelegenheid zouden doelwit zijn geweest. Beide zaken worden, naast de gaybar, als plaats delict gezien.

Prideweek

Sinds vorige week zaterdag is het Oslo Pride in Noorwegen. Met bijeenkomsten en feesten wordt op diverse plekken in de stad aandacht gevraagd voor LHBTI-rechten en diversiteit. Vanwege de aanslag heeft de organisatie echter besloten om het evenement verder af te lassen. Of de Pride ook het doelwit was van de man, is de politie aan het onderzoeken.

De schrik zit er goed in in Oslo. Ook de koninklijke familie laat weten enorm geschrokken te zijn. "We leven mee met alle nabestaanden en getroffenen en wensen iedereen die nu bang, bezorgd en verdrietig is veel sterkte toe", laat de Noorse koning Harald weten in een verklaring.

Terreurdaad

Update: De Noorse premier en zijn ministers hebben vanmiddag een persconferentie over de gebeurtenissen gegeven. De Noorse binnenlandse veiligheidsdienst PST beschouwt de aanslag van vannacht als een terreurdaad van een geradicaliseerde moslim. De vermoedelijke terrorist was sinds 2015 een bekende van de veiligheidsdiensten. "Hij heeft een verleden van geweld en bedreigingen", aldus PST-topman Berg. Daarnaast zou de man kampen met psychiatrische problemen.

Misdaad
  • NOS, RTL Nieuws
  • iStock