Het ziet er niet goed uit voor Alexander D. uit Varsenare. De 29-jarige Nederlandse bodybuilder werd woensdag door een volksjury in West-Vlaanderen schuldig bevonden aan maar liefst vier gruwelijke moorden. Gisteren werd bekend welke straf hij krijgt: levenslang plus tien jaar tbs.
Horrorscenario: marteling en moorden
Op 25 juli 2017 ging Alexander D. naar het huis van zijn ex-vriendin, de toen 18-jarige Maïlys Descamps, die hij had leren kennen via internet. Ze had hem kort daarvoor een bericht gestuurd waarin ze vermeldde dat ze wat haar betreft niet meer samen zouden komen. Helaas kwam dat haar duur te staan. Alexander D. vermoordde niet alleen Descamps, maar ook haar opa en oma een een fotograaf voor wie ze weleens poseerde.
Descamps had D. eerder verteld over pikante fotoshoots bij de fotograaf, Jeroen Verstraete. Bij die shoots was mogelijk seksueel contact geweest. Dat kon D. niet verkroppen, dus stalkte en bedreigde hij zijn ex-vriendin wekenlang digitaal. Uiteindelijk werd het hem teveel en zocht hij de fotograaf op in zijn huis in Gent. Daar martelde hij hem acht uur lang, waarna hij hem met een mes om het leven bracht.
De volgende dag reisde hij af naar de woning van zijn ex in Moere. Ook haar bracht hij met messteken om, net als haar opa Gery en oma Marie-José die haar te hulp wilden schieten.
Voorbedachte rade
De volgende dag werd D. in het centrum van Oostende opgepakt. De politie was erin geslaagd een verband te leggen tussen de dood van de fotograaf en de andere moorden. Deze week vond het proces dus plaats, waarin de jury vermeldde dat er volgens hen sprake was van voorbedachte rade.
Sterker: D. ging in gesprek met zijn slachtoffers voor hij ze doodstak. "Zowel bij de feiten in Gent als in Moere voerde de beschuldigde met zijn slachtoffers een gesprek, waarbij de slachtoffers smeekten, maar toch koelbloedig werden gedood. Deze misdaden en het beweerd motief, zijnde de betrachting om de relatie te beschermen, wijzen op een drastisch verstoord normbesef. Uit dit alles blijkt de bijzonder grote en acute gevaarlijkheid van de beschuldigde", las voorzitter Willem de Pauw voor.
Laatste keer aan het woord
Het is niet mogelijk om tegen een uitspraak van een Belgische volksjury in hoger beroep te gaan. Wel mocht D. na het pleidooi van zijn advocaat nog één keer iets zeggen in de rechtszaal. "Ik wil zeggen dat het mij spijt. Van alle slachtoffers, ook voor Jeroen. Een man die net zo eenzaam is als ik. Die net zo gebroken was als ik. Het spijt me ook voor Marie-José en Gery, dat ik die twee uit elkaar gehaald heb. En het spijt me van Maïlys. Dat had ik nooit gewild. En Maël, het spijt me dat ik je zus vermoord heb. Het spijt me zo erg. Ik wou dat ik iets kon doen. Iets kon rechtzetten. Het spijt me."
- RTL Nieuws, AD, Nieuwsblad
- BrunoPress/Belga/Brunopress.nl