Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Slachtoffer MeToo-affaire D66 krijgt schadevergoeding

De vrouw die slachtoffer werd van het grensoverschrijdende gedrag van Frans van Drimmelen, wordt daar financieel voor gecompenseerd.

schadevergoeding

Een aantal maanden geleden kwam Frans Van Drimmelen van D66 onder vuur te liggen. Hij werd door meerdere vrouwen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Eerst leek het een storm in een glas water, tot een gelekt deel van het rapport over de zaak aantoonde dat Van Drimmelen wel degelijk wangedrag had vertoond.

Langer op de hoogte

Van Drimmelen zou vrouwen binnen de partij een betere plek binnen de politiek hebben aangeboden, in ruil voor een relatie of seks. De partijtop van D66 wist daar al langer van af en Kaag erkende dat de partij geen veilige werkomgeving voor het slachtoffer was geweest. Inmiddels is Van Drimmelen bij de partij vertrokken.

Ook andere problemen

Het persmoment voor de zaak vond eind april plaats en vervolgens hoorden we er kort niets meer over. Wel kwam D66 wederom negatief in het nieuws door berichten over 'bangalijsten' en beschuldigingen aan het adres van Alexander Pechtold. Inmiddels is er echter een nieuwe update in de zaak-Van Drimmelen. D66 keert namelijk een schadevergoeding uit aan een van de vrouwen die melding heeft gedaan van Van Drimmelens gedrag.

Passende regeling

Er vond vandaag een speciale ledenbijeenkomst bij D66 plaats, om te spreken over grensoverschrijdend gedrag. Ook heeft de partijleiding in een verklaring laten weten dat ze eerder onterecht de indruk hebben gewekt dat alles koek en ei was. "Dat was onjuist. Wij menen dat nu alsnog een passende regeling is getroffen die tegemoet komt aan de belangen van een oud-medewerkster." Er werd echter geen antwoord gegeven op de vraag hoe die fout gemaakt kon worden. Ook hebben ze gemeld dat er volgens hen geen nieuw onderzoek nodig is.

Vergoeding

De vergoeding houdt in dat de juridische uitgaven die de vrouw heeft moeten doen, worden gecompenseerd. Ook krijgt ze een tegemoetkoming voor immateriële schade. Ze heeft al bekendgemaakt dat ze een behoorlijk deel van die tegemoetkoming zal doneren aan een stichting die zich voor vrouwenrechten inzet.

Nieuws
  • RTL Nieuws, NU.nl
  • BrunoPress