Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Pechtold en D66 onder vuur: 'bangalijst' en meer ernstige beschuldigingen

Het piept en het kraakt bij Democraten 66. Eerst de hele MeToo-storm rondom de zeer invloedrijke partijprominent Frans van Drimmelen, nu verhalen over 'bangalijsten' en een zeer serieuze beschuldiging aan het adres van voormalig partijleider Alexander Pechtold.

Pechtold

De ene affaire is nog niet eens afgewikkeld of de andere komt alweer om de hoek kijken. Nee, echt lekker gaat het niet met D66.

De zaak Van Drimmelen

De zeer invloedrijke D66-strateeg Frans van Drimmelen kwam enige tijd terug onder vuur te liggen vanwege een aantal beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Op basis van een rapport leek er in eerste instantie niet zoveel aan de hand, totdat later uit een gelekt, en daarvoor niet gepubliceerd deel van dat rapport bleek dat er wel degelijk sprake was van wangedrag. En daar wist de partijtop al die tijd vanaf.

Van Drimmelen stapte op en Kaag erkende - tijdens een behoorlijk ongelukkig persmoment - dat D66 als werkgever geen veilige werkomgeving had geboden aan het slachtoffer.

Pechtold

Nu ligt er wederom iemand onder vuur die gelieerd is aan de partij. D66-coryfee Alexander Pechtold is beschuldigd van een ernstig zedendelict. Dit gebeurde in een blog dat enige tijd terug werd gepubliceerd. De vrouw, die haar verhaal anoniem deelde, heeft naar eigen zeggen inmiddels aangifte gedaan tegen de voormalig partijleider.

Weekblad Story is in contact gekomen met anonieme schrijfster en heeft in hun nieuwste editie een stuk gewijd aan het verhaal. Het tijdschrift meldt dat het gaat om "een vrouwelijk, voormalig D66-gemeenteraadslid". In haar eigen blog schrijft de vrouw dat ze inmiddels geen lid meer is van de partij.

'Bangalijsten'

Het vermeende slachtoffer stelt ook dat Pechtold meerdere vrouwen zijn bed in lokte met de belofte ze te helpen verder te komen in de politiek. En dat de partijleider, samen met twee andere partijleden, een 'bangalijst' bijhield, met namen en daarbij cijfers voor bedprestaties. Weekblad Story schrijft dat "een tweede voormalig D66-lid" het bestaan van zo'n 'bangalijst' in de partijtop bevestigt.

De partijtop zou volgens de vrouw die Pechtold beschuldigt al een tijdje op de hoogte zijn van alle beschuldigingen. Uit de reactie van het D66-bestuur op het Story-verhaal:

"Het behoeft geen betoog dat de in het blog gepubliceerde aantijgingen door ons als zeer ernstig worden gezien. Wij benadrukken met klem dat Alexander Pechtold de beschuldigingen aan zijn adres al gedurende enkele jaren ten stelligste ontkent."

Affaire

Alexander Pechtold kwam eerder in opspraak door zijn vier jaar durende buitenechtelijke affaire met de lokale politica Anne Lok. Volgens Lok beëindigde Pechtold hun relatie nadat ze zwanger bleek. De politica, tegenwoordig actief in Staphorst, beviel in 2019 van een zoon.

Nieuws
  • GeenStijl, Story
  • BrunoPress/Arjo Frank/Brunopress.nl