Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Undercoveragenten onvoldoende beschermd

Het is nog steeds een zooitje bij de Landelijke Eenheid van de politie, zo blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Was er vorig jaar veel kritiek op de informatie-afdeling van de politie, nu is de afdeling Afgeschermde Operaties aan de beurt. Zo zouden undercoveragenten aan hun lot worden overgelaten.

Undercoveragenten

Voor het tweede jaar op rij was het eind januari weer angst en beven bij de Landelijke Eenheid in Driebergen omdat er een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid werd gepubliceerd.

In 2021 bleek dat de informatie-afdeling van de politie jarenlang niet goed gefunctioneerd had. Zo kon terrorist Ibrahim el-Bakraoui ongemerkt naar Nederland vliegen en had onze politie door dit soort incidenten internationaal een matige reputatie. Oorzaken: onderbezetting en slecht leiderschap.

Machtsmisbruik en pestgedrag

Nu richt de Inspectie zich op de afdeling Afgeschermde Operaties. Door interne problemen zijn veiligheidsrisico’s ontstaan bij het aansturen van geheime operaties. Wederom ligt dit aan de leiding, zo vertelden werknemers aan de Inspectie. Er heerst een ‘afdekcultuur’: worden er fouten gemaakt, dan heeft niemand het erover. Anderen noemen de sfeer ‘giftig’, ze hebben het over ‘verdeel en heers’ op de werkvloer.

De Inspectie was het onderzoek begonnen nadat er signalen waren binnengekomen over machtsmisbruik en pestgedrag. Er bleek te zijn gefaald in de begeleiding van undercoveragent Peter (zijn codenaam), die meerdere keren aangaf dat het niet goed met hem ging, waarna hij zelfmoord pleegde.

Zijn nabestaanden zeiden later tegen het AD dat Peter meerdere keren door zijn werkgever onder druk is gezet om maar door te gaan, ‘tegen de signalen en beter weten in’. En dat is onacceptabel. Peter Neuteboom van de Inspectie kraakt harde noten bij onze collega’s van de NOS: “Het moet voor iedereen heel duidelijk zijn hoe het werk uitgevoerd moet worden en wat je moet doen als je tegen een dilemma aanloopt. De politie moet hiermee echt aan de slag.”

Nieuws
  • Politie e.a.