Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vriendin Peter R. de Vries: ‘We werden al wekenlang gevolgd’

De vriendin van Peter R. de Vries is uit de anonimiteit getreden om haar verhaal te kunnen doen. Daarbij liet ze een aantal schokkende details los.

Vriendin Peter R. de Vries: ‘We werden al wekenlang gevolgd’

In de laatste jaren voor de aanslag waarbij hij zijn leven verloor, had Peter R. de Vries een relatie met een onbekende vrouw. Tot gister, want in de documentaire Vertrouwelijk! deed Tahmina Akefi haar verhaal.

Akefi is een journalist en schrijfster en heeft onder andere gewerkt voor de NOS. Op dit moment presenteert ze een aantal programma's op de zender TV Rijnmond. Naast haar werk op televisie heeft ze twee boeken geschreven.

Relatie

Bij het werk dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries verrichtte, kwamen nogal wat risico’s kijken. Hierom bleef zijn vriendin lang in de anonimiteit. Vlak na zijn dood deed ze anoniem haar verhaal in De Volkskrant, waaruit duidelijk werd dat de twee een sterke relatie hadden. Ze zouden op de avond van de aanslag namelijk samen een huis gaan bezichtigen. Helaas verliep het allemaal heel anders.

In de documentaire Vertrouwelijk! trad ze gisteravond na zes jaar anonimiteit dan tóch in de spotlight. Dit omdat ze tijdens de rechtszaken rondom de moord op Peter gebruik wil maken van haar spreekrecht. “Ik wil daar staan zoals Peter zou hebben gewild dat ik daar zou staan,” vertelt Akefi.

Onveilig

In de documentaire spreekt Akefi ook over de periode kort voor de dood van Peter R. de Vries. Zij en Peter zouden al weken van tevoren achtervolgd worden, bijvoorbeeld tijdens het uitzoeken van sieraden voor hun trouwerij. "Wij waren bezig met de toekomst, terwijl het plan om hem af te maken al klaarlag”, vertelt ze geëmotioneerd.

Na één zo'n moment besloten Akefi en De Vries bij de autoriteiten aan de bel te trekken. Dat gebeurde op 28 juni van vorig jaar, iets meer dan een week voor de aanslag op Peter. "Dat is zo opvallend geweest, dat het bij de politie is gemeld. Maar daar is niks mee gedaan. Helemaal niks. Die melding is pas na de aanslag boven water gekomen. Ik kan er met m’n verstand niet bij dat er een melding binnenkomt dat Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van de kroongetuige, is achtervolgd en dat daar niks mee wordt gedaan. Dan hadden alle alarmbellen af moeten gaan.”

Trouwen

In de documentaire vertelde Tahmina onder andere hoe ze Peter heeft leren kennen. Dat was in 2015, bij de studio waar Pauw werd opgenomen. Op dezelfde plek vroeg Peter haar in 2021 ten huwelijk. “Hij pakte mijn handen en keek mij aan, hij had een heel mooie, zachte blik in zijn ogen”, vertelt ze over het aanzoek. “Hij legde zijn handen tegen mijn gezicht en zei: zou je met mij willen trouwen? Het moment was onverwacht, maar het zat er wel aan te komen. We hadden er al vaker over gesproken, al in 2017 toen we weer bij elkaar kwamen.” De bruiloft stond voor juni 2022 op de planning.

Misdaad
  • Videostill