Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Max Moszkowicz op 95-jarige leeftijd overleden

Voormalig strafrechtadvocaat Max Moszkowicz sr. is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat werd gisteravond bevestigd door zijn familie.

Max Moszkowicz op 95-jarige leeftijd overleden

Max Moszkowicz was één van de bekendste strafpleiters van ons land. De uit Duitsland afkomstige Moszkowicz kwam onder andere in de spotlights te staan door de verdediging van een aantal bekende criminelen en onderwereldfiguren.

Max en zijn zoon Bram verdedigden in de jaren negentig Johan V., alias de Hakkelaar, één van de grootste hasjhandelaren uit de geschiedenis van Nederland. De eerste 'Nederlandse godfather', Klaas Bruinsma behoorde ook tot hun cliënten, net als Heineken-ontvoerders Willem Holleeder en Cor van Hout. In latere rechtszaken bleven die laatste twee trouw gebruik maken van de diensten van de familie Moszkowicz.

Moszkowicz weigerde later het aanbod om Desi Bouterse te verdedigen. Dit deed de advocaat uit respect voor zijn confrère Gerard Spong, van wie meerdere vrienden omgekomen waren bij de decembermoorden. Zoon Bram nam de verdediging van Bouterse later wél op zich.

Oorlogsverleden

Max Moszkowicz is geboren in Duitsland. Op 7-jarige leeftijd vluchtte hij met zijn familie naar Maastricht. Later werd de familie Moszkowicz alsnog naar de Duitse concentratiekampen gestuurd. Max was de enige die Auschwitz wist te overleven. In zijn laatste jaren werd Moszkowicz vaak geteisterd door de herinneringen uit die periode van zijn leven.

Na de oorlog keerde hij terug naar Nederland, waar hij aanvankelijk medicijnen ging studeren. Na enige tijd stapte hij over naar een rechtenstudie, waarna hij de advocatuur in ging.

In 2004 kreeg Max Moszkowicz een beroerte, waarna hij zich vertrok naar het Belgische Lanaken. Hier leidde Moszkowicz een teruggetrokken bestaan. In 2013 werd hij vanwege gezondheidsredenen uitgeschreven als advocaat.

Nieuws
  • BrunoPress