ISA staat voor Intelligent Speed Assistant. Of op z'n Hollands: slimme snelheidsassistent. Het is een nieuw technisch snufje dat verschillende bestaande technieken met elkaar combineert: dynamische cruisecontrol, camera's van de auto die verkeersborden registreren, het navigatiesysteem, gps en ga zo maar door.
Systeem grijpt in
Wanneer de ISA dan vindt dat je ergens met een te hoge snelheid over de weg raast, krijg je een waarschuwing. Bijvoorbeeld door een geluidje, knipperend lampje of zelfs tegendruk op het gaspedaal.
Maar daar blijft het niet bij. De EU-commissie, de partij die achter deze regelgeving zit, staat het systeem ook toe dat er automatisch geremd wordt. Of dat het motorvermogen wordt verminderd.
Het systeem is wel te 'overrulen' door de bestuurder. Gewoon gas bijgeven kan dus. Net zoals het systeem helemaal uitschakelen. Echter staat er in de Europese richtlijnen dat de ISA wel elke keer weer wordt ingeschakeld wanneer de auto wordt opgestart.
Black Box
Daarnaast komt er in elke nieuwe auto straks een zogenaamde 'Black Box', bekend van de vliegtuigen. Deze 'doos' slaat gegevens op wanneer een voertuig betrokken raakt bij een ongeluk en speelt die info door naar de politie. En hoewel deze informatie 'geanonimiseerd' wordt opgeslagen in een 'gesloten systeem', is het nog onduidelijk waar al deze data in de toekomst voor gebruikt kan en mag worden.
Verplicht
De ISA-regelgeving is uit de koker gerold van de EU. Op deze manier willen de heren en dames in Brussel het aantal (dodelijke) verkeersongelukken naar beneden brengen. Voor nieuw ontwikkelde auto's die verkocht worden, is zo'n systeem verplicht vanaf 6 juli 2022. Op 7 juli 2024 moet letterlijk elk nieuw voertuig dat verkocht wordt dan zo'n 'snelheidsbegrenzer' hebben.
Opvallend is dat deze Europese verordening al in 2019 werd aangenomen, maar er destijds geen persconferentie is gehouden of officieel persbericht naar buiten is gebracht door de Europese Unie.
- ED, swov, AutoWeek
- iStock, CreativeNature_nl