Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Youssef T.: ‘Ik heb dit niet uit vrije wil gedaan'

De vermoedelijke moordenaar van Peter R. de Vries en de neef van Ridouan T. hebben allebei een nieuwe verdedigingstactiek: ze zeggen dat ze niet uit vrije wil handelden.

Gedwongen

Topcrimineel Ridouan T. zou aan drie verschillende plannen hebben gewerkt om uit de gevangenis te ontsnappen, zo onthulde het NRC vorige week.

Al die plannen werden volgens de krant naar T.’s handlangers doorgesluisd door advocaat/neef Youssef T. “Het moet op een navy seals-manier,” schreef Ridouan T. bijvoorbeeld aan ene Tim.

Het ging om handgeschreven berichten waar de advocaat foto’s van maakte met zijn iPad.

Een aanklacht van jewelste. En, zo werd vorige week duidelijk: Youssef heeft tijdens een besloten zitting van de rechtbank zijn rol ook toegegeven. Maar – en nu komt het – hij werd gedwongen: “Laat ik het zo zeggen, ik heb dit niet uit vrije wil gedaan. Ik heb niet op school gezeten en ben geen advocaat geworden om als boodschappenjongen te fungeren.”

Delano G.

Ondertussen blijkt nog een high profilecrimineel de ‘ik werd gedwongen’-kaart te spelen. Delano G. zou onder druk zijn gezet om Peter R. de Vries dood te schieten, zo blijkt uit tapgesprekken. Op de middag van 6 juli, de dag van de aanslag, schreef een nog niet opgepakte moordmakelaar naar Delano G. dat hij “dit moet doen, of anders onder de groene zoden zal liggen”.

Hij stuurde verder: “Leeg die ding op hem. Verneuk het niet.” Ook kreeg G. nog te horen dat hij een extraatje zou krijgen als hij het goed doet. Dat G. hierop met grootspraak probeerde duidelijk te maken dat hij de juiste man voor de job was (“Bro ik schiet die kk ding helemaal door ze kk lichaam heen, die vieze kk hoer, hoofd alles laat hem daar als een sletje achter. I love this.”) doet daar niets aan af.